δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

O βιασμός δεν μπορεί να είναι πλημμέλημα


Στο κτηνώδες και ποινικό αδίκημα του βιασμού υπάρχουν ορισμένες μεταβολές, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα που εισάγεται σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής για την Δημόσια Διοίκηση και την Δικαιοσύνη.

Ουσιαστικά η Κυβέρνηση μετατρέπει τον βιασμό από κακούργημα σε πλημμέλημα και μας ενημερώνει ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις στον βιασμό, ότι ο βιασμός δεν είναι ένας και ότι κάποιοι είναι σοβαρότεροι από άλλους.

Με ακόμα πιο απλά λόγια, ο βιασμός που δεν επιτυγχάνεται με σωματική βία, αλλά με απειλή παράνομης πράξης ή εκβιασμό ή με οποιαδήποτε μορφή ψυχολογικής βίας, που μέχρι σήμερα θα ήταν κανονικά κακούργημα, στο εξής υποβιβάζεται σε πλημμέλημα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι με το άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα, ο βιασμός είναι ένα κακούργημα που τιμωρείται ως εξής:

1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη.

2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Το προτεινόμενο νέο άρθρο 336 που έρχεται σε ψηφοφορία, περιέχει τα εξής:

1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κίνδυνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.

2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.

3. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

5. Όποιος, εκτός από την παράγραφο του άρθρου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

Εδώ πλέον έχουμε 4 περιπτώσεις βιασμού.

1. Στην πρώτη παράγραφο βλέπουμε ότι ο βιασμός αποτελεί κακούργημα, όμως δεν αρκεί για την τέλεσή του η σωματική βία ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αντιθέτως πρέπει αυτός ο κίνδυνος να αφορά την ζωή ή την σωματική ακεραιότητα του ατόμου. Δηλαδή αποκλείεται η ψυχολογική βία ή ο εκβιασμός.

(Παραδείγματα: Αν δεν κάτσεις να κάνουμε σεξ θα πω σε όλους κάποιο μυστικό, ή θα δείξω φωτογραφίες σου ή θα αναρτήσω βίντεο και πάει λέγοντας... )

2. Η δεύτερη μορφή θα παραμείνει ως έχει.

3. Η τρίτη περίπτωση είναι ο θανατηφόρος βιασμός. Εδώ καλώς επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη που είναι η ποινή της ανθρωποκτονίας, όμως παρουσιάζεται ως εναλλακτική ποινή που μπορεί να επιβάλλει το δικαστήριο, δηλαδή η κάθειρξη των, τουλάχιστον, δέκα ετών.....

4. Εδώ έχουμε τον βιασμό που θα αποτελεί πλημμέλημα κι όχι κακούργημα. Μιλάμε για τον βιασμό που επιτυγχάνεται όχι με σωματική βία, αλλά με απειλή παράνομης πράξης, άρα την άσκηση ψυχολογικής βίας. Μέχρι σήμερα ήταν ήταν κανονικά το κακούργημα της παραγράφου 1. Στο εξής, εάν ψηφιστεί, θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

Τα συγκεκριμένα άρθρα είναι για τα σκουπίδια. Προσβάλουν όχι μόνο στο σύνολό του το γυναικείο φύλο, άλλα τα θύματα βιασμού, που απλά δεν χτυπήθηκαν ή απειλήθηκε η ζωή τους.

Το θύμα ενός βιασμού υφίσταται την ίδια σωματική κακοποίηση σε όλες τις περιπτώσεις.

Το πως το πέτυχε αυτό ο βιαστής δεν μπορεί να αποτελεί ελαφρυντικό.

Άρα τι λέμε στους βιαστές; Φερθείτε έξυπνα. Εκβιάστε την για να γλιτώσετε το κακούργημα;

Σε όλες τις περιπτώσεις προσβάλλεται το ίδιο η σεξουαλική αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση του ατόμου. Δεν μπορεί να τιμωρείται στην μία περίπτωση ως πλημμέλημα και στην άλλη ως κακούργημα.

Η πρωτοβουλία «Χωρίς ΣυΝΑΙνεση είναι Βιασμός», διοργανώνει στις 18:00 το απόγευμα σήμερα, συγκέντρωση στη Βουλή, εκφράζοντας την αντίθεση φεμινιστικών οργανώσεων στο άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά τον ορισμό του βιασμού.

Αναλυτικά, η πρωτοβουλία αναφέρει:

«Πρόκειται για διάταξη, ΕΚΤΡΩΜΑ, για τους εξής λόγους

Α. Kάνει τον ΒΙΑΣΜΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ

Β. H έννοια της παράνομης πράξης στενεύει τρομακτικά τη φύση της απειλής. Και αυτό γιατί όταν η διάταξη ζητά απειλή για πράξη παράνομη, πρακτικά ζητά πράξη η οποία έχει ποινική απαξία στον Π.Κ. Κατανοούμε εδώ, ότι υπάρχει μία πλειάδα πράξεων, η απειλή των οποίων μπορεί να προκαλέσει εξαναγκασμό, και να κάμψει την ελεύθερη βούληση του ατόμου και την συναίνεση του, όμως να μην κρίνεται παράνομη κατά τον ΠΚ.

Γ. Η έννοια του εξαναγκασμού. Αναρωτιόμαστε τι ελευθερία αφήνει στο δικαστή η εν λόγω διάταξη. Αυτός που θα είναι στην έδρα, λοιπόν, θα αξιολογεί αν η επίδικη απειλή, ήταν ΑΡΚΕΤΗ ώστε να προκαλέσει τον ΕΞΑΝΑΓΑΣΜΌ στο θύμα, να ανεχτεί ή να πράξει την συγκεκριμένη πράξη.

Με ποια πειστήρια ή μέσα, θα μπορεί ένα υποκείμενο που τελούσε σε καθεστώς τρόμου, υπό τον φόβο της απειλής που αυτό βίωνε, να γίνει πιστευτό, σε μια ακροματική διαδικασία, λέγοντας ότι αυτή η απειλή, ήταν ικανή για το ίδιο να το εξαναγκάσει σε πράξη χωρίς τη συναίνεση του.

Είναι πραγματικά, πρωτοφανές πως ο Νομοθέτης, κλιμακώνει το είδος της απειλής, και πως αυτή η απειλή συμπαρασύρει την απαξία του ίδιου πρακτικά εγκλήματος.

Με τη light εκδοχή της απειλής (μόνο οργή μας προκαλεί!) , κάποιος θα μπορεί να βιάζει αλλά θα κατηγορείται πρακτικά από αυτή τη νέα προνομιούχα περίπτωση βιασμού, αντιμέτωπος με μια μικρότερη ποινή (τουλάχιστον 3 έτη ), γιατί ναι μεν διέπραξε βιασμό, αλλά με άλλον τρόπο απειλής.

Κι εμείς φανταζόμαστε έναν άντρα που εξαναγκάζει σε πράξη πρώην του, με την απειλή διαρροής βίντεο ή εικόνων, να κρίνεται στο εξής ότι κάνει έναν μικρότερης απαξίας βιασμό, έναν βιασμό πιο λάιτ, ένα πλημμέλημα.

Απαιτούμε να παρθεί πίσω η τροποποίηση του άρθρου 336.

Διεκδικούμε να γίνει νόμος του κράτους η κυρωμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, και να οριστεί ο βιασμός στη βάση της απουσίας συναίνεσης.

Κι αφού η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η τελευταία της πράξη θα είναι ένα δώρο στους κακοποιητές και τους βιαστές, και το ψηφίζει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αυτή την Πέμπτη, με την ίδια αποφασιστικότητα, ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ, στις 18:00, συγκέντρωση έξω από τη Βουλή!»

#ΒΙΑΣΜΟΙ #ΒΙΑΚΑΤΑΓΥΝΑΙΚΩΝ #ΓΥΝΑΙΚΑ