δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

13 νεκροί διαδηλωτές και δεκάδες τραυματίες στο Σουδάν


Μπροστά από το στρατηγείο των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων στο κέντρο του Χαρτούμ πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία, με τους διαδηλωτές να ζητούν από τη στρατιωτική κυβέρνηση που έχει αναλάβει τη ηγεσία του Σουδάν την μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική ηγεσία.

Στην προχθεσινή διαδήλωση ο στρατός επιτέθηκε στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και πυροβολώντας τους, σκοτώνοντας 13 τουλάχιστον ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ ακόμα και μέσα στο Νοσοκομείο του Ανατολικού Νείλου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις ασφαλείας αφού εισέβαλαν στο νοσοκομείο, χτύπησαν ακόμη και το ιατρικό προσωπικό, αλλά και τους ήδη τραυματίες.

Η κεντρική επιτροπή των γιατρών ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός σοβαρά τραυματισμένων διαδηλωτών που χρειάστηκαν χειρουργικές επεμβάσεις ή νοσηλεία σε εντατική μονάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των νεκρών.

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, η οποία διοργάνωσε την καθιστική διαμαρτυρία και τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, «οι διαδηλωτές είναι αντιμέτωποι με σφαγή και δόλια επιχείρηση διάλυσης της διαμαρτυρίας».

Στα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδόθηκαν πλάνα, στα οποία φαίνονται άλλοι διαδηλωτές να φλέγονται και άλλοι να τρέχουν να σωθούν.

Το χάος δεν σταματά εκεί.

Οι αρχές ασφαλείας είχαν μπλοκάρει, με φωτιές και καπνούς, τις γέφυρες του Νείλου που συνδέουν τα διάφορα τμήματα της πόλης, με σκοπό να εμποδίσουν άλλους διαδηλωτές να προσέλθουν για συμπαράσταση.

Ωστόσο, το Reuters, επικαλείται πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι ίδιοι οι διαδηλωτές έβαλαν τις φωτιές, πράγμα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, καθώς έτσι οι ίδιοι εμποδίζουν την βοήθεια που θα ερχόταν σε αυτούς.

Τα γεγονότα αυτά είναι αποτέλεσμα του στρατιωτικού πραξικοπήματος που οδήγησε τον Απρίλιο στην καθαίρεση του επί τριάντα χρόνια προέδρου της χώρας, Ομάρ Αλ-Μπασίρ.

Έκτοτε οι πολίτες πραγματοποιούν διαδηλώσεις, ζητώντας η χώρα να αποκτήσει δημοκρατικό πολίτευμα και να φύγει ο στρατός από την εξουσία.

Όλο αυτό το διάστημα, δεκάδες διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν τραυματιστεί πολλοί περισσότεροι από τον στρατό.

#ΣΟΥΔΑΝ #ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ