δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ευρωπαϊκή άνοδος της ακροδεξιάς - Μαύρα τα μαντάτα από Γαλλία και Ιταλία


Στις χθεσινές ευρωεκλογές, στην Ιταλία κυριάρχησε η ακροδεξιά, με πρώτο κόμμα να αναδεικνύεται το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, με ποσοστό περίπου 34%, καταγράφοντας άλμα σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014.

Δηλαδή, ένας στους τρεις Ιταλούς ψηφοφόρους επιβράβευσε την ξενοφοβική αντιμεταναστευτική, αντιεμβολιαστική και σκοταδιστική πολιτική της Λέγκας του Βορρά.

Η ακροδεξιά Λέγκα του Σαλβίνι αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο, με 28 έδρες.

Στην Ιταλία, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει 22,8%, ενώ το συγκυβερνών Κίνημα Πέντε Αστέρων 17,7%. Ακολουθούν η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 8,78%, τα Αδέλφια της Ιταλίας με 6,46%.

Ο Σαλβίνι, που δήλωσε ότι οι εκλογές έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα σε παραδοσιακά κόμματα, είπε ακόμα ότι μαζί με το Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν και το κόμμα Brexit του Φάρατζ θα καταλάβουν 90 έδρες, ενώ μαζί με άλλα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα εκτιμά ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τις 150.

Στην Γαλλία, επικράτησε το ίδιο απογοητευτικό σκηνικό, με νίκη της Λεπέν...

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων, στην Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν επικρατεί με διαφορά 0,9% από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (23,31% έναντι 22,41%).

«Μαύρη Κυριακή» και για το Βέλγιο από την άνοδο της Ακροδεξιάς...

Χθες στο Βέλγιο, εκτός από τις ευρωεκλογές, διεξήχθησαν και εθνικές εκλογές με το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang να καταγράφει σημαντική εκλογική άνοδο και να βγαίνει δεύτερο.

Συγκεκριμένα, το ακροδεξιό Vlaams Blelang πέτυχε ποσοστό κοντά στο 18,6%, ανεβάζοντας κατά 13% τα ποσοστά του σε σχέση με το 2014.

Μέχρι στιγμής το ακροδεξιό κόμμα ήταν αποκλεισμένο από κυβερνητικούς συνασπισμούς σε όλα τα επίπεδα της βελγικής κυβέρνησης, κάτι που φαίνεται ότι δεν μπορεί να ισχύσει πλέον, έχοντας την δεύτερη θέση.

Το Vlaams Belang πέρα από τον θρίαμβο στις εθνικές εκλογές, κερδίζει τρεις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι χώρες που αντιστάθηκαν στο κύμα του ευρωσκεπτικισμού

Αλώβητες από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών παρατάξεων, έμειναν χώρες της Ευρώπης, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία.

Θετικό σημάδι, μέσα στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία, είναι η επιτυχία του ανύπαρκτου μέχρι πρότινος, Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, το οποίο κατόρθωσε να τριπλασιάσει τις ψήφους του σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, από 0,3 σε 0,9%.

#ΕΥΡΩΝΑΖΙΣΜΟΣ #ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ