δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Η γυναικοκτονία δεν είναι έγκλημα πάθους.-


Μάθαμε στις ειδήσεις, στις εφημερίδες και σε κάθε λογής μέσο, παρακολουθώντας και διαβάζοντας από παιδιά, ότι η ενδοοικογενειακή βία όταν καταλήγει σε δολοφονία της γυναίκας, αυτομάτως αποκαλείται έγκλημα πάθους.

Αλλά και όχι μόνο τότε. Ακόμα και αν κάποιος τρελός στόκερ πάθει εμμονή με κάποια γυναίκα, η οποία μπορεί ακόμα και ποτέ να μην ενδώσει στον έρωτά του, έγκλημα πάθους λέγεται και τότε.

Ε λοιπόν, όχι. Η γυναικοκτονία δεν είναι έγκλημα πάθους.

Η συζήτηση ήρθε ξανά στην επιφάνεια, όταν σε πρόσφατο περιστατικό, ένας 25χρονος άνδρας σκότωσε με καραμπίνα την 24χρονη σύζυγό του στη Χρυσομαλλούσα Λέσβου, με το παιδί να κοιμάται στο δίπλα δωμάτιο.

Πως είναι δυνατόν ακούγοντας τέτοια περιστατικά φρικτών δολοφονιών, οι πρώτες λέξεις που σκέφτονται να γράψουν οι δημοσιογράφοι, αλλά και να αναπαράγει κόσμος στην κοινωνία, να είναι αγάπη και πάθος;

Πως είναι δυνατόν να αμαυρώνονται με τέτοιο τρόπο, αυτές οι λέξεις, που μόνο θετική χροιά μπορεί να έχουν;

Ενημερωθήκαμε, λοιπόν, μία ακόμα φορά ότι αν αγαπάς πάρα πολύ κάποιον και μαλώσετε ή δεν σου κάνει το χατίρι, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να τον σκοτώσεις με καραμπίνα, αλλά, προσοχή!, η υπερβολική αγάπη και το πάθος σε οδήγησαν εκεί...

Όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι καινούρια μόδα στα σάιτς, το να ξεπλένεται η γυναικοκτονία και να ονομάζεται υπερβολική αγάπη.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για περιπτώσεις που υπάρχει ερωτική σχέση. Γράφεται ακόμα και για πατέρα που σκότωσε την κόρη του επειδή δεν ενέκρινε τον φίλο της κα.

Ενημερωνόμαστε ακόμα, κατά καιρούς, ότι όποιος ζηλεύει είναι πιθανό να σκοτώσει, γιατί το χέρι των εγκληματιών «οπλίζει» συχνά η ζήλια τους! Ανά περιπτώσεις το θύμα τους προκαλούσε την ζήλεια...

Ήρθε επιτέλους η ώρα να το πούμε ξεκάθαρα.

Ούτε η αγάπη σκοτώνει, ούτε το πάθος.

Το μόνο που σκοτώνει είναι η πατριαρχία.

Η αντίληψη ότι ο άνδρας έχει δικαίωμα ιδιοκτησίας πάνω στην γυναίκα.

Αυτό που σκοτώνει είναι η εξουσιαστική σχέση, η κακοποιητική, το αρρωστημένο μυαλό του φονιά.

Αλλά όχι, η αγάπη δεν σκοτώνει.

(Οι φωτογραφίες είναι από το Luben)

#ΓΥΝΑΙΚΑ #ΒΙΑΚΑΤΑΓΥΝΑΙΚΩΝ