δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Καταδικάστηκε ο 80χρονος που ξυλοκόπησαν οι μπάτσοι για τις Σκουριές


Ο 80χρονος αγρότης από την Μεγάλη Παναγία, που κατηγορήθηκε για αντίσταση κατά της αρχής κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική το 2013, καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών με τριετή αναστολή.

Η υπόθεση δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ενώ πρωτόδικα το Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου είχε επιβάλλει στον 80χρονο την ποινή της δωδεκάμηνης φυλάκισης.

Η υπόθεση της κατηγορίας της αντίστασης είναι εξευτελιστικά γελοία, όχι μόνο αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία του άνδρα, αλλά κυρίως το γεγονός ότι ο 80χρονος ήταν εκείνος που είχε δεχθεί από τα ΜΑΤ ξυλοδαρμό που του προκάλεσε εγκεφαλική διάσειση.

Ο «μπάρμπα Θόδωρος», όπως είναι γνωστός, συνελήφθη στις 10 Ιουλίου του 2013, την ημέρα της μεγάλης διαμαρτυρίας ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές.

Τότε προφυλακίστηκαν 2 από τους 21 κατοίκους που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του εργοταξίου.

Στην συνέχεια, όταν έγινε γνωστή η προφυλάκιση, προκλήθηκε ένταση ανάμεσα σε κατοίκους και μπάτσους, με τους μπάτσους να επιτίθενται ανεξέλεγκτα στους αγωνιστές των Σκουριών. Ανάμεσα τους βρισκόταν και ο «μπάρμπα Θόδωρος».

Η επιτροπή αγώνα Μ. Παναγιάς είχε δηλώσει σε ανακοίνωση: «Τα ΜΑΤ κατέφθασαν και επιτέθηκαν στους κατοίκους κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων ρίχνοντάς τα σε ευθεία βολή. Ο απολογισμός ήταν τραυματίες, η σύλληψη και ο ξυλοδαρμός του τότε 73χρονου αλλά και άλλων Μ. Παναγιωτών».

Στην χθεσινή δίκη ο δικηγόρος του 80χρονου υποστήριξε ότι ο εντολέας του «έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς και γι' αυτό το λόγο, κατέθεσε μήνυσε η τύχη της οποίας είναι άγνωστη».

Ο ίδιος ο μπάρμπα Θόδωρος δήλωσε ότι: «Δέκα παλικάρια στην ηλικία των εγγονών μου με κρατούσαν και με χτυπούσαν. Ποια αντίσταση να προβάλω; Έχω ακόμη το αιμάτωμα που μου άφησαν στο μάτι»...

Η διάγνωση των γιατρών από εκείνη τη μέρα ήταν:

1) Εγκεφαλική Διάσειση 2) Οίδημα και εκχύμωση βλεφάρων άμφω 3) Τραυματικό υπόσφαγμα άμφω 4) Τραυματική απόπτωση ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνος 5) Εκ του βυθού του οφθαλμού α) δεξιός οφθαλμός περιθηλιαία φλογοειδής αιμορραγία στη 12η ώρα β) οίδημα στην ωχρά κηλίδα και γ) υποαμφιβληστροειδής αιμορραγία στην 6η ώρα 6) Παρουσίασε επίσης έντονη σημειολογία εγκεφαλικής διάσεισης

Ακόμα, μία μάρτυρας υπεράσπισης είπε πως οι αστυνομικοί τον στοχοποίησαν γιατί «ήταν ο πιο εύκολος στόχος». Η ίδια κατέθεσε: «Όταν πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου το πρόσωπό του ήταν γεμάτο αίματα και μελανιασμένο... Φοβηθήκαμε για τη ζωή του».

Ο μπάτσος που ακινητοποίησε τον τότε 74χρονο δήλωσε χθες ότι οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν μάρμαρα, πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς.

Επιπλέον, κατέθεσε ότι οι διαδηλωτές «ανέβηκαν σε λοφάκι και προσπάθησαν να επιτεθούν εκ νέου και τότε κινηθήκαμε προς το μέρος τους», με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί ο 74χρονος τότε αγρότης, που, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «αντιστάθηκε σφόδρα» (!!!!!!)

Ο εισαγγελέας της έδρας δεν πείστηκε από τους μάρτυρες, ούτε φάνηκε να αντιλαμβάνεται τα προφανή ψεύδη του μπάτσου και ζήτησε την ενοχή του 80χρονου, καθώς πείστηκε ότι επρόκειτο για μία «καθόλα νόμιμη σύλληψη», την οποία «με απότομες και βίαιες κινήσεις» επιχείρησε να αποφύγει.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Επιτροπή αγώνα Πολυγυρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ακόμα μία τεράστια επιτυχία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Σήμερα στο Εφετείο στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης ο μπάρμπα-Θόδωρος καταδικάστηκε σε 5 μήνες με αναστολή γιατί έδειρε μόνος του λένε με γυμνά χέρια 6 πάνοπλους άνδρες των ΜΑΤ, ενώ συναγωνίστρια σε 6 μήνες αντίστοιχα. Απο σήμερα μπάρμπα-Θόδωρε και με τη βούλα της ελληνικής δικαιοσύνης θα σε φωνάζουμε Τσακ-Νόρις».

#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΔΙΑΦΘΟΡΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΒΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΒΙΑ