δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Πρόστιμο 2 δις για καρκίνο που προκάλεσε σε ζευγάρι το ζιζανιοκτόνο της Monsanto


Ήρθε και τρίτη καταδίκη της Monsanto, καθώς σώμα ενόρκων δικαστηρίου στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας, έκρινε ότι το Roundup, το ζιζανιοκτόνο της Monsanto, προκάλεσε σε ζευγάρι το λέμφωμα μη-Χότζκιν.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Monsanto, που έχει εξαγοραστεί από τον γερμανικό όμιλο Bayer, υποχρεούται να καταβάλει αποζημιώσεις και πρόστιμα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ζευγάρι Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ που πάσχει από καρκίνο.

Η συγκεκριμένη αποζημίωση είναι η μεγαλύτερη για το 2019 και η όγδοη μεγαλύτερη στην ιστορία της αμερικανικής δικαιοσύνης!

Το ζευγάρι ηλικιωμένων χρησιμοποιούσε το ζιζανιοκτόνο Roundup επί 30 έτη, το οποίο περιέχει την ουσία της γλυφοσάτης, που είναι ύποπτη για καρκινογενέσεις.

Οι δικαστές συμφώνησαν και αποφάσισαν ότι η χρήση του Roundup ήταν «ουσιαστικός παράγοντας» για την πρόκληση καρκίνου στο ηλικιωμένο ζευγάρι.

Η Bayer δεσμεύτηκε να αμφισβητήσει την ετυμηγορία, ασκώντας έφεση και χαρακτηρίζοντας την «υπερβολική και αδικαιολόγητη»!! Επίσης η εταιρία ισχυρίστηκε ότι το ζευγάρι είχε ούτως ή άλλως κίνδυνο να εμφανίσει το λέμφωμα, λόγω προβλημάτων υγείας!

Σημειώνεται, ότι παρά τις χιλιάδες καταγγελίες καρκινοπαθών που χρησιμοποιούσαν το ζιζανιοκτόνο και τις έρευνες επιστημόνων, η αμερικανική υπηρεσία ΕPA είχε βγάλει συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» από τη χρήση της γλυφοσάτης, της δραστικής ουσίας του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Ωστόσο, στο φως είχαν βγει και πολλές καταγγελίες επιστημόνων, οι οποίοι δέχονταν απειλές ώστε να μην εμφανίσουν τις έρευνες τους που ενοχοποιούσαν το ζιζανιοκτόνο.

Παρόλα αυτά, σε αυτό το δικαστήριο, το τρίτο κατά σειρά που καταδίκασε την Monsanto, παρουσιάστηκε πλήθος επιστημονικών μελετών και έγγραφων με πολλές εσωτερικές επικοινωνίες της εταιρείας, που απέδειξαν πως η Monsanto χειραγωγούσε σκόπιμα τη δημόσια κοινή γνώμη για να κρύψει τους κινδύνους πρόκλησης καρκίνου.

Αυτή την στιγμή, η εταιρία είναι αντιμέτωπη με πάνω από 13.400 αγωγές στην αμερικανική δικαιοσύνη για παρόμοιες υποθέσεις, ενώ μετά τις δύο προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις, έχει χάσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της.

Μερικές από τις αποκαλύψεις που προέκυψαν μόνο από την τρίτη δίκη της Monsanto, πέρα από τις προηγούμενες αποκαλύψεις που ήδη γνωρίζαμε, σύμφωνα με το US Right To Know:

  • Η Monsanto δεν διενήργησε μελέτες επιδημιολογίας για το Roundup και τις άλλες συνθέσεις του με το δραστικό συστατικό της γλυφοσάτης, για την αξιολόγηση των κινδύνων πρόκλησης καρκίνου στους χρήστες του

  • Η Monsanto ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια σε εκστρατείες δημοσίων σχέσεων για τη χρηματοδότηση μελετών «συγγραφέων - φαντασμάτων» και άρθρων που αποσκοπούσαν στη δυσφήμιση ανεξάρτητων επιστημόνων των οποίων οι μελέτες διαπίστωσαν κινδύνους από τα ζιζανιοκτόνα της πολυεθνικής

  • Όταν η Υπηρεσία για τις Τοξικές Ουσίες και τα Νοσήματα των ΗΠΑ επιχείρησε να αξιολογήσει την τοξικότητα της γλυφοσάτης το 2015, η Monsanto καθυστέρησε την έκθεση ελέγχου με τη βοήθεια αξιωματούχων του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA)

  • Η Monsanto είχε στενή σχέση με αξιωματούχους της EPA, οι οποίοι υποστήριξαν επανειλημμένως τους ισχυρισμούς της εταιρείας σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της γλυφοσάτης

  • Η εταιρεία είχε εσωτερικό κανονισμό συστάσεων για την ασφάλεια των εργαζομένων, σύμφωνα με τον οποίο ήταν απαραίτητη η πλήρης χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κατά την εφαρμογή ζιζανιοκτόνων γλυφοσάτης, αλλά δεν προειδοποίησε το κοινό να προφυλαχτεί με αντίστοιχο τρόπο

Την ίδια ώρα το Γαλλικό Πρακτορείο προσέφυγε στην Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL), μετά την αποκάλυψη ότι η Monsanto είχε φακελώσει εκατοντάδες πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τέσσερις δημοσιογράφους του.

Το ζήτημα του φακελώματος έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, καθώς δεν αφορά μόνο δημοσιογράφους που βγάζουν την πραγματικότητα για την εταιρία στη φόρα, αλλά και πολιτικούς και επιστήμονες, σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Άραγε τι έχουν να πουν για όλα για αυτά οι ελεγκτές ψευδών ειδήσεων του facebook, δηλαδή τα «Ελληνικά Hoaxes», που έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα στο παρελθόν να βγάλουν λάδι την Monsanto;