δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

434 νεκροί από αστυνομικά πυρά στο Ρίο ντε Τζανέιρο μέσα σε 3 μήνες


Το πρώτο τρίμηνο του 2019, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, τουλάχιστον 434 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στην Βραζιλία.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρου φρόντισε να δείξει από την αρχή τι είναι, με τον αριθμό των 434 νεκρών ανθρώπων, να αποτελεί αριθμό ρεκόρ εικοσαετίας, δηλαδή από το 1998, χρονιά που ξεκίνησαν να καταμετρώνται στη Βραζιλία οι θάνατοι πολιτών από αστυνομικούς.

Σημειώνεται, ότι αυτός ο αριθμός προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο (ISP) και είναι αυξημένος κατά 17,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ακόμα, υπενθυμίζεται, ότι την τελευταία χρονιά, οι υπηρεσίες του στρατού πέρασαν στη δικαιοδοσία της πολιτείας.

Ο Μπολσονάρο παρά τις δολοφονίες πολιτών από αστυνομικά πυρά, παρά τις φασιστικές του δηλώσεις και παρά τη στήριξη του στον Γκουαιδό, επιλέχθηκε να βραβευτεί ως άνδρας της χρονιάς (!!!) από το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο Μπολσονάρο επρόκειτο να βραβευθεί μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για «για την καλλιέργεια στενών εμπορικών και διπλωματικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Βραζιλίας», αλλά και για τη «δέσμευσή του να χτίσει μια ισχυρή και διαρκή συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

Ωστόσο, η προκλητική βράβευση, όπως ήταν αναμενόμενο, οδήγησε σε πολύ μεγάλες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, να αναγκαστεί να ακυρώσει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και να ματαιωθεί η εκδήλωση.

Συγκεκριμένα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζητούσαν τη ματαίωση της εκδήλωσης, και την μη βράβευση του φασίστα, εξαιτίας των συνηθισμένων ομοφοβικών, ρατσιστικών και αλλά και γεμάτων μισογυνισμό δηλώσεων που κάνει κατά καιρούς.

Επιπλέον, με το που μαθεύτηκε η βράβευση, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, η βρετανική εφημερίδα Financial Times και η εταιρεία συμβούλων Bain & Company, ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τη χορηγία τους από την τελετή.

#ΒΡΑΖΙΛΙΑ #ΒΡΑΖΙΛΙΑΒΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΒΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΒΙΑ