δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Δουλεύουν σαν σκλάβες για 300 ευρώ και στο τέλος δολοφονούνται


Το κλίμα συνεχίζει να είναι βαρύ στην Κύπρο, μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη δράση του κατά συρροήν δολοφόνου «Ορέστη».

Υπενθυμίζεται ότι το «Ορέστης» είναι ψευδώνυμο, με το οποίο έγινε γνωστή η υπόθεση, όμως η ταυτότητα του δολοφόνου δόθηκε στη συνέχεια στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τον 35χρονο ίλαρχο της Εθνικής Φρουράς, Νίκο Μεταξά.

Ο «Ορέστης» έχει ομολογήσει τουλάχιστον επτά δολοφονίες γυναικών, ενώ οι αρχές προχώρησαν στην ταυτοποίηση δεύτερης σορού που βρέθηκε στο φρεάτιο Μιτσερού την Παρασκευή.

Τα ΜΜΕ της Κύπρου αναφέρουν ότι πρόκειται για την 28χρονη Arian Palanas Lozano, από τις Φιλιππίνες, την οποία είχε κατονομάσει ως θύμα του ο 35χρονος.

Όμως, ακόμα 3 θύματα αγνοούνται και έτσι στην Κύπρο έφτασε υπερσύγχρονο ηχοεντοπιστικό σύστημα Sonar, όπου θα φωτογραφίσει τον πυθμένα στην Κόκκινη Λίμνη. Στο σύστημα αυτό έχουν στηριχτεί οι ελπίδες για τον εντοπισμό των εναπομεινάντων θυμάτων, των οποίων η δολοφονία έχει ομολογηθεί.

Η υπόθεση του «Ορέστη» έφερε παραιτήσεις και αποπομπές στην Κύπρο

Ο χειρισμός από την αστυνομία των εξαφανίσεων αλλοδαπών γυναικών, που έπεσαν θύματα του κατά συρροήν δολοφόνου, ο οποίος έδρασε χωρίς να εντοπισθεί επί μία τριετία, έχουν προκαλέσει γενική κατακραυγή στη χώρα, με αποτέλεσμα να δούμε παραιτήσεις και αποπομπές.

Συγκεκριμένα, «για λόγους ευθιξίας» παραιτήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος στην συνέχεια δήλωσε ότι «με την αξιοποίηση της τεχνολογίας θα μπορέσουμε να βρούμε τα πτώματα και να σταλούν στους οικείους τους» και θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες και ο ύποπτος να «οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, όπου θα αντιμετωπίσει ποινές ισόβιας φυλάκισης».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε τον τερματισμό των υπηρεσιών του Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου Ζαχαρία Χρυστοστόμου, για λόγους ανεπάρκειας.

Οι δολοφονίες έφεραν, ακόμα, στο φως, την κόλαση την οποία αντιμετωπίζουν περίπου 20.000 γυναίκες, ιδίως από τις Φιλιππίνες, που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί στην Κύπρο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό Κύπρου Δώρος Πολυκάρπου, αναφέρει ότι «οι γυναίκες που έχουν δολοφονηθεί είναι η κορυφή του παγόβουνου. Οι υπόλοιπες κοπέλες που μπορεί να έχουν πέσει θύματα βιασμού, κακοποίησης ή άλλων μορφών βίας δεν θα πάνε στην αστυνομία και δεν θα ζητήσουν βοήθεια».

Επιπλέον, ο Δώρος Πολυκάρπου σε ομιλία του τόνισε:

«Σήμερα στην Κύπρο βρίσκονται περίπου 20.000 άτομα από τις Φιλιππίνες, κυρίως οικιακές βοηθοί που εργάζονται εξι ημέρες την εβδομάδα για επτά ώρες και αμείβονται με 316 ευρώ. Όλες οι μετανάστριες από το 1991 μέχρι σήμερα έχουν μισθό 316 ευρώ και τα τελευταία 19 χρόνια, παραμένει ίδιος. Επιπλέον, δεν μπορούν να αναζητήσουν δεύτερη παράλληλη απασχόληση, εξαρτώνται από γραφεία ευρέσεως εργασίας και συχνά αναζητούν στην κατεχόμενη Κύπρο καλύτερους μισθούς με τίμημα όμως την προσωπική τους ασφάλεια».

Μία ομοεθνής και συνάδελφος των θυμάτων, έκανε ανάρτηση στο facebook, όπου αναφέρει ότι τα θύματα του δολοφόνου δε θα ξεχαστούν ποτέ, σημειώνοντας ότι οι Φιλιππινέζοι πέφτουν θύματα κακοποίησης, λεκτικής ή σωματικής από τους εργοδότες τους.

Η ανάρτησή της:

«Είμαι από τις Φιλιππίνες. Απόφοιτη πανεπιστημίου. Θύμα τυφώνα. Ο άντρας μου και το παιδί μου πέθαναν. Ήρθα εδώ για να ξεφύγω από τις αναμνήσεις. Δουλεύω σκληρά για να είναι ικανοποιημένοι οι εργοδότες μου. Έμαθα Ελληνικά και διαβάζω τα σχόλια σχετικά με τις οικιακές βοηθούς. Με αναστατώνει που συνειδητοποιώ ότι τόσοι πολλοί από εσάς μας βλέπουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, χωρίς ηθική, τρόπους και σεβασμό ιδιαίτερα απέναντι στους ηλικιωμένους. Η κουλτούρα μας, μας διδάσκει σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους.

Όταν βρισκόμαστε σε λεωφορεία, πάντα εμείς (ή τουλάχιστον η πλειοψηφία μας) θα σηκωθούν για να δώσουν τη θέση του σε μια γιαγιά ή έναν παππού. Είναι αμέτρητες οι φορές που προσπαθούμε να βοηθήσουμε φίλες/ους μας που γίνονται θύματα κακοποίησης, λεκτικής ή σωματικής από τους εργοδότες τους. Αν θεωρείτε ότι δεν έχουμε ηθική, παρακαλώ κοιτάξτε μέσα σας. Και οι άνδρες και οι γυναίκες Αν θεωρείτε ότι δεν είμαστε αρκετά καλές για να φροντίζουμε το σπίτι σας, τα παιδιά σας και τους γονείς σας, μη μας φέρνετε στη χώρα σας. Εργοδοτήστε ντόπιους. Ας αναπαυθούν εν ειρήνη οι δολοφονηθείσες. Οι ψυχές μας δεν θα ησυχάσουν ποτέ, όσο είμαστε ζωντανές».

#ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ