δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Kρατούμενος στο Α.Τ. Δραπετσώνας προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του


Οι κρατούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες στα κρατητήρια του Α.Τ. Δραπετσώνας διαμαρτύρονται για τις απελπιστικές συνθήκες κράτησης που οδήγησαν χθες συγκρατούμενό τους να προσπαθήσει να βάλει τέρμα στη ζωή του.

Το περιστατικό έφερε στο φως η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με κρατούμενο, ο οποίος τους κάλεσε ώστε να αναφέρει την απόπειρα αυτοκτονίας συγκρατούμενού του.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο μετανάστης στην ΚΕΕΡΦΑ, στο Α.Τ. Δραπετσώνας κρατούνται 27 άτομα, 20 από το Πακιστάν, 6 από το Μπανγκλαντές και ένας από την Ινδία, επειδή δεν είχαν χαρτιά ...Κάποιοι βρίσκονται εκεί 2,5 και 3 μήνες.

Ενδεικτικό της αντιμετώπισης των μεταναστών, είναι το γεγονός ότι ο κρατούμενος που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας δεν μεταφέρθηκε ποτέ σε νοσοκομείο και βρίσκεται ακόμα στο κελί.

Σε νοσοκομεία δεν μεταφέρονται οι μετανάστες ούτε όταν είναι ασθενείς ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ:

«Απεργία πείνας μετά από απόπειρα αυτοκτονίας μετανάστη στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας

Μετανάστης κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας επικοινώνησε με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και ανέφερε ότι έγινε απόπειρα αυτοκτονίας ενός άλλου κρατούμενου σήμερα. Ο κρατούμενος βρίσκεται ακόμη στο κελί και δεν έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ανέφερε ότι κρατούνται 27 άτομα σε άθλιες συνθήκες ενώ κάποιοι είναι ασθενείς με “φαγούρα” στο σώμα. Προχώρησαν σε απεργία πείνας ζητώντας να μεταφερθούν αλλού. Υπάρχει σχετικό ηχητικό αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΚΕΕΡΦΑ. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις σκούπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά μεταναστών, που έχασαν τα χαρτιά τους εξαιτίας της ανεργίας συνεχίζονται “σιωπηλά” και θυμίζουν τις μέρες του Ξένιου Δία. Είναι καιρός να σταματήσουν αυτές οι άθλιες ρατσιστικές εκστρατείες και να δοθούν χαρτιά σε όλους τους μετανάστες. Kαλούμε σε μαζική συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση την Δευτέρα 6 Μάη, στις 9.30πμ στο Εφετείο της Αθήνας, όπου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές σε βάρος των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια».

Η κράτηση σε κρατητήρια προβλέπεται μόνο για λίγα εικοσιτετράωρα σαν έκτακτο μέτρο, διότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για πολύμηνη παραμονή.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να εφαρμόζεται κανονικότατα, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα.

Οι κρατούμενοι στοιβάζονται ανά δεκάδες, δεν έχουν δυνατότητα προαυλισμού, επαρκή χώρο για τον καθένα, οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες, η δυνατότητα δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας ανύπαρκτες.

Πάντως, συγκεκριμένα για το Α.Τ. Δραπετσώνας, έχει γίνει ξανά θέμα στο παρελθόν το πως κρατούνται εκεί οι μετανάστες.

Μάλιστα, το 2013, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα κρατητήρια, όμως έκτοτε δεν άλλαξαν και πολλά.

#ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ