δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Χιλιάδες στρατιώτες στη Σρι Λάνκα και απαγόρευση μπούρκας


Σε κοινή επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας για να συλλάβουν άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τις επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή σε εκκλησίες και ξενοδοχεία, στη Σρι Λάνκα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 253 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων, σημειώθηκε μάχη με 15 νεκρούς.

Όπως μεταδίδει το Αljazeera, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσα τους και έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Παρασκευής μετά από κοινή επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας στη Σρι Λάνκα, που είχε ως στόχο τη σύλληψη τζιχαντιστών.

Η ένοπλη μάχη μεταξύ στρατιωτικών και τζιχαντιστών, ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής μετά από την επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Kalmunai κοντά στην Batticaloa, μιας εκ των τοποθεσιών των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων της Κυριακής.

Μετά την μάχη, το πρωί του Σαββάτου, ανασύρθηκαν 15 νεκροί, ανάμεσά τους και έξι παιδιά.

Ωστόσο, ανακοινώθηκε νωρίτερα, σε άλλη επιχείρηση των αρχών, πως τέσσερις «βομβιστές αυτοκτονίας» και ένας άμαχος σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών.

Στο σπίτι που πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση, εντοπίστηκαν γιλέκα παγιδευμένα με εκρηκτικά, πυροκροτητές, μεταλλικές μπίλιες, εκρηκτικές ύλες, μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και στολές παρόμοιες με εκείνες που φορούσαν οι οκτώ βομβιστές, την ημέρα του Πάσχα.

Τις τελευταίες μέρες οι δυνάμεις ασφαλείας εντείνουν τις επιχειρήσεις αναζητώντας τους δράστες των βομβιστικών επιθέσεων, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη ευθύνης από τον ISIS και ενώ είναι προφανής η παταγώδης αποτυχία τους να αποτρέψουν το αιματοκύλισμα, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις.

Περίπου 10.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Σρι Λάνκα στο πλαίσιο των ερευνών για τους ύποπτους, ενώ περισσότερα από 100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων από τη Συρία και την Αίγυπτο, βρίσκονται υπό κράτηση για ανάκριση.

Απαγόρευση της νικάμπ και της μπούρκας

Από σήμερα μπήκε σε ισχύ η απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου δημοσίως.

Χθες, ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπονται οι ισλαμικές μαντίλες νικάμπ, τις οποίες φοράει ακόμα ένα ένας μικρός αριθμός γυναικών στη χώρα.

Έτσι, δεν επιτρέπεται κανείς να καλύπτει το πρόσωπό του, ώστε να κρύβεται σε τυχόν τρομοκρατική επίθεση, αλλά και για να μην περιπλέκεται η αναγνώρισή του.

Ακόμα, ο αρχιεπίσκοπος του Κολόμπο, ζήτησε από τις εκκλησίες να μην πραγματοποιήσουν τις λειτουργίες της Κυριακής εξαιτίας των φόβων για την ασφάλεια των πιστών και έκανε κήρυγμα μέσω τηλεόρασης από ένα παρεκκλήσι στο σπίτι του.

#ISIS #ISISΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ #ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣΕΠΙΘΕΣΕΙΣ #ΣΤΡΑΤΟΣ