δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Δεν δίνουν φαγητό στους πρόσφυγες για να τους διώξουν στην Ουγγαρία


Σύμφωνα με καταγγελίες ακτιβιστών, οι πρόσφυγες που έχουν κάνει αίτηση ασύλου, η οποία έχει απορριφθεί και κρατούνται στα σύνορα της χώρας, μένουν νηστικοί μέχρι και πέντε ημέρες.

Η στάση των ουγγρικών αρχών που αρνούνται συστηματικά να δώσουν τρόφιμα σε πρόσφυγες ισοδυναμεί «ακόμη και με βασανιστήρια» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ανέφερε η οργάνωση σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, το ουγγρικό τμήμα του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι κάνει λόγο για «πρωτοφανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως, σε οκτώ υποθέσεις που αφορούσαν δεκατρία άτομα φέτος οι ουγγρικές αρχές έδωσαν φαγητό μόνο μετά από παρέμβαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την πλευρά της ακροδεξιάς κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του φασίστα πρωθυπουργού, Βίκτωρ Όρμπων, δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες για άρνηση τροφής, αναφέροντας πως οι αρχές τα έδωσαν «όλα στους ανθρώπους που έχουν νόμιμο δικαίωμα διαμονής στη ζώνη διέλευσης». Ακόμα δήλωσε προκλητικά ότι τα τρόφιμα δεν είναι για όσους οι αιτήσεις τους απορρίπτονται...

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρέχει άσυλο ή το δικαίωμα διαμονής για ανθρώπους που έρχονται «όχι μόνο με μια ιστορία αλλά με μια πραγματική απόδειξη» ότι η ζωή τους κινδυνεύει. Δηλαδή, ουσιαστικά, ζητούν αποδείξεις από ανθρώπους που δεν έχουν πάνω τους τίποτα, παρά μόνο μία τσάντα. Άρα, ελάχιστοι μπορούν να φέρουν αποδείξεις για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν.

Ο Ζόλταν Κόβακς, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είπε ακόμα ότι όταν οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, οι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στη Σερβία. Όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει νόμιμα, αφού Βουδαπέστη και Βελιγράδι δεν έχουν συνάψει συμφωνία επανεισδοχής.

«Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα για κανέναν», είχε δηλώσει πέρυσι σε συνέντευξή του.

Την ίδια πολιτική, δηλαδή την στέρηση φαγητού στους πρόσφυγες, εξακολουθούν να τηρούν και φέτος, με το σκεπτικό ότι αν οι άνθρωποι είναι πεινασμένοι θα αναγκαστούν να γυρίσουν στη Σερβία.

Βέβαια, «αυτό θα σήμαινε ότι θα μπουν στη Σερβία με τρόπο που δεν είναι εξουσιοδοτημένος από τις σερβικές αρχές».

Άρα θέλουν να τους διώξουν, δεν μπορούν νόμιμα και για αυτό τον λόγο τους υποβάλουν στο βασανιστήριο της στέρησης τροφής, ώστε να αναγκαστούν να φύγουν μόνοι τους...

#ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣΤΡΑΓΩΔΙΑ #ΟΥΓΓΑΡΙΑ