δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Απέλασαν από την Λέσβο ψυχικά ασθενή


Στις 18 Απριλίου, απελάθηκε από τη Λέσβο στην Τουρκία, νεαρός άντρας, με καταγωγή από χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, που είχε διαγνωσθεί με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας...

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπάθησαν να αποτρέψουν την απέλαση, ζητώντας από την αστυνομία και τον Συνήγορο του Πολίτη, αυτή να μην πραγματοποιηθεί έστω προσωρινά, καθώς ο άνθρωπος κρίθηκε ακατάλληλος ακόμα και για να ταξιδέψει λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του.

Στην Λέσβο αντέδρασαν επιτόπου οι αλληλέγγυοι, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να κάνουν τίποτα, ενώ στην συνέχεια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τη Μόρια, που είχαν υπό την παρακολούθησή τους εκεί τον συγκεκριμένο ασθενή, αντέδρασαν με τη σειρά τους έντονα, όμως τελικά ο άνθρωπος οδηγήθηκε σε ένα πλοίο στη Λέσβο και απελάθηκε στην Τουρκία.

Η αντιμετώπιση του ασθενούς είναι επιεικώς απάνθρωπη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς, ότι σύμφωνα με τη διάγνωση γιατρού και ψυχολόγου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο πρόσφυγας δεν είχε μέχρι και τη στιγμή της απέλασής του τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθεί, η κατάσταση της υγείας του τον καθιστούσε ακατάλληλο για να ταξιδέψει ενώ δεν είχε επαρκή επικοινωνία με το περιβάλλον και είχε ανάγκη να νοσηλευτεί.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι παρόλο που ήρθαν σε επικοινωνία με την αστυνομία και τον Συνήγορο του Πολίτη, εκείνοι δεν ασχολήθηκαν καν με το ζήτημα και άρχισαν να δηλώνουν αναρμόδιοι...

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μίλησαν στο «Press Project» και ανέφεραν:

«Σε τέτοιες περιπτώσεις θα περίμενε κανείς να υπάρχει μια άλλη αντιμετώπιση όταν υπάρχει ιατρικό έγγραφο που επιβεβαιώνει την ευαλωτότητα και όταν βρισκόμαστε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και σε μια ευνομούμενη πολιτεία που διαθέτει τις κατάλληλες δομές υγείας για τέτοια περιστατικά. Θα περίμενε κανείς οι Αρχές να πράξουν διαφορετικά. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι ευαλωτότητες θα πρέπει να μπορούν να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ασύλου, ωστόσο η απουσία ψυχοκοινωνικής και ιατρικής φροντίδας κάνει εξαιρετικά πολύπλοκη και συχνά αδύνατη την επαναξιολόγηση των αιτούντων άσυλο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το διοικητικό μέρος (η απόρριψη της αίτησης ασύλου) ξεπερνά τη σοβαρή κατάσταση υγείας ενός ανθρώπου, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του».

Απευθύνουν έκκληση οι ΓΧΣ να ερευνηθούν άμεσα οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιτράπηκε η απέλαση στην Τουρκία του παραπάνω ασθενή.

Η τύχη των ανθρώπων που απελαύνονται είναι άγνωστη, καθώς κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι συμβαίνει από τη στιγμή που θα βρεθούν στην Τουρκία καθώς «οι πληροφορίες είναι πάντα συγκεχυμένες».

Αυτό είναι έτσι κι αλλιώς απάνθρωπο, όμως όταν πρόκειται για κάποιον ασθενή, αυτό είναι κτηνώδες.

#ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣΤΡΑΓΩΔΙΑ #ΜΟΡΙΑ