δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Έγινε άγαλμα η θρυλική «τσαντιά» γυναίκας στο κεφάλι νεοναζί!


Στην σουηδική πόλη Βέξιε, στις 13 Απριλίου 1985 πραγματοποιήθηκε πρόκληση νεοναζιστών του Nordiska Rikspartiet - Εθνικό Κόμμα του Βορρά, οι οποίοι έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Η πορεία αυτή ήρθε ως αντιδιαδήλωση, με την άδεια των μπάτσων, στην εκδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άνθρωποι, ανάμεσα τους πολλοί Λατιναμερικάνοι πολιτικοί πρόσφυγες, τρομερός αριθμός για τα σουηδικά δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια της πορείας της ντροπής, ξεπρόβαλε μέσα από το πλήθος μία 38χρονη γυναίκα, η Ντάνουτα, η οποία με αξιοθαύμαστο θάρρος σήκωσε την τσάντα της, την οποία «προσγείωσε» στο κεφάλι του σημαιοφόρου της φασιστικής ομάδας, Σέπο Σέλουσκα.

O Σέπο Σέλουσκα ήταν στέλεχος του κόμματος του Βόρειου Ράιχ, ο οποίος λίγο μετά τη λήψη της φωτογραφίας, το 1985, καταδικάσθηκε για τον βασανισμό και τη δολοφονία ενός Εβραίου ομοφυλόφιλου...

Κανένας δεν αντέδρασε στην πορεία των φασιστών, παρά μόνο αυτή η γυναίκα...

Το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο κατάφερε να τραβήξει ο Χανς Ρούνερσον και την επόμενη αμέσως ημέρα δημοσίευσε την φωτογραφία η εφημερίδα Dagens Nyheter και στην συνέχεια την αναδημοσίευσε ο βρετανικός τύπος.

Η φωτογραφία παίρνει αμέσως τον τίτλος «η θείτσα με την τσάντα», και γίνεται η φωτογραφία της χρονιάς στη Σουηδία, ενώ κερδίζει διεθνή βραβεία.

Ποια είναι όμως η Ντανούτα;

Η Ντανούτα γεννήθηκε στην Πολωνία το 1947 από γονείς που πέρασαν χρόνια της ζωής τους κρατούμενοι σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μετανάστευσε στη Σουηδία το 1981 και εργάστηκε ως καθαρίστρια και διανομέας πρωινών εφημερίδων, σε συνδρομητές.

Μετά την διάσταση που πήρε η φωτογραφία, η ζωή της καταστράφηκε. Οι φασίστες της έκαναν μήνυση για βιαιοπραγία και ζούσε υπό αστυνομική προστασία, ενώ δεν την υποστήριξε ούτε ο Σουηδός σύζυγός της, ο οποίος αναφερόταν σε ένα «ατυχές γεγονός που πρέπει να ξεχαστεί»...

Η ίδια δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση και σε συνδυασμό ότι έπασχε από κατάθλιψη, τελικά αυτοκτόνησε τρία χρόνια μετά, το 1988.

Το 2014, η Σουηδή γλύπτρια Σουζάνα Άργουιν πλαστούργησε ένα άγαλμα σε μινιατούρα την πράξη της Ντάνιελσον, βάσει της φωτογραφίας.

Τότε ξεκίνησε να υπάρχει η ιδέα να στηθεί άγαλμα για την ηρωική πράξη της 38χρονης γυναίκας.

Η ιδέα αυτή «σκόνταψε» σε πολλά προβλήματα και αντιρρήσεις με την δικαιολογία ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προτροπή σε βία.

Οι κάτοικοι της πόλης είχαν άλλη γνώμη και θέλοντας να διαδώσουν την άποψή τους ενάντια στη τήρηση ίσων αποστάσεων, αντέδρασαν και στην προσπάθεια τους να στηρίξουν την δημιουργία αγάλματος, αρχισαν να κρεμούν τσάντες στα άλλα αγάλματα που κοσμούσαν την πόλη.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι αρχές δεν μπορούσαν παρά να το δεχτούν, οι πολίτες τελικά δικαιώθηκαν και το άγαλμα στήθηκε στην πόλη.

#ΓΥΝΑΙΚΑ #ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΣΟΥΗΔΙΑ