δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ξεκίνησε η δίκη του χρυσαυγίτη που επιτέθηκε σε νοσηλευτή στη Χίο


Το περιστατικό είχε συμβεί στις 6 Ιουνίου 2016 έξω από τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στην Σούδα της Χίου, όπου μετά από πυρκαγιά είχε προκληθεί ένταση, έπειτα και από την παρουσία ακροδεξιών στο σημείο.

Ο Γιάννης Κουτσοδόντης, νοσηλευτής στο επάγγελμα, ο οποίος είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία για την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, είχε μεταβεί στον χώρο υπηρεσιακά, με εντολή του νοσοκομείου, προκειμένου να επιβλέψει και να οργανώσει την κίνηση των ασθενοφόρων και την μεταφορά τυχόν τραυματιών προς το νοσοκομείο Χίου.

Κάποια στιγμή δέχτηκε σωματική επίθεση από φασίστα που χτυπούσε προηγουμένως πρόσφυγα και το θύμα προσπάθησε να εμποδίσει. Στην συνέχεια τον πέταξε στο έδαφος κι άρχισε να τον κλωτσάει.

Στο σημείο υπήρχαν μπάτσοι, οι οποίοι παρακολουθούσαν την επίθεση αμέτοχοι, με το θύμα να δέχεται μπροστά τους τα χτυπήματα του χρυσαυγίτη, ενώ ο δράστης στην συνέχεια απομακρύνθηκε ανενόχλητος.

Ο δράστης της επίθεσης είναι ο Ματθαίος Μερμηγκούσης, γνωστό μέλος του ναζιστικού μορφώματος στην Χιο. Ο ίδιος έχει πρωτοστατήσει σε όλες τις βίαιες αντιπροσφυγικές συγκεντρώσεις στη Χίο.

Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2017 είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Χίου σε 18μηνη φυλάκιση και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για τη συμμετοχή του σε επίθεση ακροδεξιών ομάδων εναντίον του καταυλισμού της Σούδας και τον Μάιο του 2018 είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ για την επίθεση κατά του δημοσιογράφου Γιάννη Στεβή, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην παραμονή των προσφύγων στο νησί.

Χθες ήταν η πρώτη ημέρα της δίκης για την υπόθεση της επίθεσης στον νοσηλευτή.

Ο εισαγγελέας κάλεσε ως μάρτυρα τον διευθυντή της εφημερίδας «Αλήθεια» Γιάννη Τζούμα, ο οποίος ήταν αυτός που είχε καταγράψει σε βίντεο τη στιγμή της επίθεσης εις βάρος του θύματος.

Ο Γιάννης Τζούμας, περιγράφοντας το περιστατικό τόνισε ότι ο Μερμηγκούσης προσπάθησε να κλοτσήσει στο πρόσωπο τον πεσμένο στο έδαφος Γιάννη Κουτσοδόντη.

Όπως έχει καταγραφεί στο βίντεο, η δυνατή κλοτσιά πέρασε ξυστά από το κεφάλι του θύματος...

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Τζούμας: «Ο Γιάννης Κουτσοδόντης τη γλίτωσε από τύχη».

Την στιγμή της επίθεσης περιέγραψε χθες στο δικαστήριο μία ακόμα αυτόπτης μάρτυρας.

Η μάρτυρας σημείωσε ότι πρώτα ο κατηγορούμενος επιτέθηκε με τα χέρια στον Γιάννη Κουτσοδόντη, τον έριξε κάτω, έπεσε πάνω του και συνέχισε να τον χτυπάει στο κεφάλι, πριν τον απομακρύνουν κάποιοι άλλοι.

Η ίδια κατέθεσε ότι λίγο πριν ο φασίστας είχε επιτεθεί εναντίον ενός νεαρού πρόσφυγα, γεγονός που την οδήγησε να παρέμβει και εκείνη, φωνάζοντας στον κατηγορούμενο «Τι κάνεις εκεί;»

Στην συνέχεια παρενέβη ο Γιάννης Κουτσοδόντης, προσπαθώντας να προστατεύσει τον χτυπημένο νεαρό πρόσφυγα, με αποτέλεσμα εκείνος να στραφεί εναντίον του.

#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ #ΧΡΥΣΗΑΥΓΗ #ΧΡΥΣΗΑΥΓΗΕΠΙΘΕΣΕΙΣ