δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη


Ξεκίνησε σήμερα η δίκη για τα βασανιστήρια σε βάρος του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων θα καθίσουν οι εννέα φοιτητές της Γαλακτοκομικής Σχολής που κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Βαγγέλη.

Πρόκειται για έξι άτομα από τον νομό Ηρακλείου, έναν από τον νομό Ρεθύμνου, έναν από τα Χανιά και ακόμη έναν που διαμένει στη βόρεια Ελλάδα.

Συγκλονιστικές σκηνές από τους γονείς του Βαγγέλη

Οι γονείς του Βαγγέλη ήταν οι πρώτοι μάρτυρες που εξετάστηκαν.

Οι ίδιοι είπαν εμφανώς ταραγμένοι και ξεσπώντας συχνά σε κλάματα, ότι «τέσσερα χρόνια τώρα ζουν με το γιατί… Σ’ αυτό γιατί ψάχνουν απάντηση».

Από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές της σημερινής ημέρας στο δικαστήριο Ιωαννίνων, ήταν όταν η μητέρα του αδικοχαμένου Βαγγέλη, είπε πως όλοι είναι εδώ ζωντανοί και γελούν ενώ το παιδί της είναι στο χώμα..

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο πατέρας, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα για να καταθέσει, συγκλονίζοντας το ακροατήριο και κάνοντας τους πάντες στην αίθουσα να ξεσπάσουν σε κλάματα.

Τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε από αυτά τα τέρατα ο Βαγγέλης Γιακουμάκης στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων αναβιώνουν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την μητέρα του Βαγγέλη, υπεύθυνη της Εστίας, είχε επικοινωνήσει με τους γονείς για να τους πει ότι το παιδί υποφέρει από την συμπεριφορά των συμφοιτητών του. Τότε η μητέρα, σύμφωνα με την ίδια, μίλησε με το παιδί της και εκείνος θέλησε να υποβαθμίσει τα γεγονότα, παρά το γεγονός ότι ζούσε μία κόλαση, μόνο και μόνο για να τους καθησυχάσει.

Βέβαια στην πορεία αποκαλύφθηκαν όλα, καθώς οι τραμπούκοι τον είχαν κρεμάσει από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου, τον χλεύαζαν, τον χτυπούσαν και εξευτέλιζαν καθημερινά την προσωπικότητά του.

Ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ανέφερε:

«Ήρθε με όνειρα στα Γιάννενα.. Κι εγώ τώρα, τέσσερα χρόνια έρχομαι προσπαθώντας να μάθω γιατί... Εγώ έχασα τον γιό μου και δεν ξέρω γιατί τον έχασα. Αυτό θέλω να μάθω... Ο Βαγγέλης δεν περνούσε καλά αλλά αυτό δεν μας το είπε ποτέ…. Κι εγώ αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι την βία κατ΄ εξακολούθηση που του ασκήθηκε. Δεν προσπαθώ να βρω ενόχους, δεν θέλω να δικάσω, θέλω να μάθω».

Η δίκη για σήμερα διακόπηκε και θα συνεχιστεί με καταθέσεις άλλων μαρτύρων, κυρίως σπουδαστών τότε της Σχολής.

Κάποια από τα φρικτά βασανιστήρια του κατηγορητηρίου:

_Μετά τα µεσάνυχτα της 25ης Ιανουαρίου 2015, σε διάδροµο της εστίας της Σχολής, ένας από τους κατηγορούµενους φέρεται ότι κυνήγησε τον Γιακουµάκη κρατώντας ένα χοντρό κόκκινο ύφασµα το οποίο πέρασε στον λαιµό του σαν θηλιά και τραβώντας τον βίαια προς τα πίσω τον µετέφερε σε δωµάτιο και µαζί µε άλλους πέντε συγκατηγορουµένους του άρχισαν να τον χτυπούν, πετώντας τον µε δύναµη ο ένας πάνω στον άλλον και πάνω στην ντουλάπα του δωµατίου. _Σε άλλο σκηνικό, ο ίδιος κατηγορούµενος, µε τη συνδροµή άλλων τριών συγκατηγορουµένων του, αφού έπιασε µε τη βία τον 20χρονο, «βάζοντάς τον έτσι στο δωµάτιό του, τον έδεσε στο πάτωµα µε ένα µακρύ χοντρό σχοινί και τον χτύπησε επανειληµµένα στο πρόσωπο, τόσο µε τα χέρια του όσο και µε µια βούρτσα που γυαλίζουν τα στιβάνια (µπότες), προξενώντας έτσι σ’ αυτόν µώλωπες και εκδορές».

_Τον Νοέµβριο του 2014, δύο από τους κατηγορουµένους φέρονται ότι τύλιξαν πολλές φορές µε κολλητική ταινία το κεφάλι του Βαγγέλη Γιακουµάκη και τον χτύπησαν στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων, ενώ τον µήνα Ιανουάριο του ίδιου έτους, τέσσερις συγκατηγορούµενοι φέρονται ότι έριξαν τον 20χρονο στο κρεβάτι του και έπεσαν πάνω του χτυπώντας τον παράλληλα σε όλο το σώµα, προξενώντας έτσι σε αυτόν µώλωπες και παροδική ασφυξία. Εξι από τους κατηγορουµένους, ενώ βρίσκονταν στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, τον ωθούσαν βίαια και «τον χτυπούσαν αιφνιδιαστικά και µε σφοδρότητα στον αυχένα, τον τράχηλο και το πρόσωπό του».

_Μέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2014, έξι κατηγορούµενοι φέρονται ότι κλείδωσαν µε τη βία και για πολλή ώρα τον Γιακουµάκη σε µια ντουλάπα που βρισκόταν σε δωµάτιο της εστίας της Σχολής και τον εξανάγκασαν να τραγουδά διάφορα τραγούδια κάθε φορά που του πετούσαν κέρµατα, µέχρι να τον απελευθερώσουν. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, σε µη εξακριβωµένη ηµεροµηνία, ένας κατηγορούµενος φέρεται πως εκσφενδόνισε από µικρή απόσταση τρία µήλα στο πρόσωπο του θύµατος και ένα από αυτά τον πέτυχε στο κεφάλι προξενώντας του µώλωπες, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 τρεις κατηγορούµενοι φέρονται ότι επανειληµµένα έσπρωχναν από το κάθισµά του και χτυπούσαν στο πρόσωπο τον Γιακουµάκη µέσα σε λεωφορείο, κατά τη διάρκεια επιστροφής από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε µεταβεί µε συµφοιτητές του στο πλαίσιο εκδροµής της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων. _Το χρονικό διάστηµα 2014-2015, σε διαφορετικά περιστατικά, ένας από τους κατηγορουµένους φέρεται ότι έριξε καυτό νερό από σκεύος στον λαιµό του 20χρονου κατά τη διάρκεια διαλείµµατος, ότι τον πάτησε µε πρόθεση µε το τακούνι από τις µπότες που φορούσε, στα δάχτυλα του ποδιού, και µια άλλη φορά ότι τον χτύπησε επανειληµµένα µε τις µπότες στην κνήµη του ποδιού. Ο συγκεκριµένος, µαζί µε άλλους τρεις συγκατηγορουµένους του, σύµφωνα µε τη δικογραφία, «κρέµασε µε τη βία (τον Βαγγέλη Γιακουµάκη) και για αρκετή ώρα από το παράθυρο του διαδρόµου, στον δεύτερο όροφο της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων».

#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ