δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Η ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας στο πρόσωπο του 15χρονου Σιμόνε


Ο φασισμός εκτός από την Ελλάδα, δυστυχώς ανεβαίνει συνεχώς και στην Ιταλία.

Οι μπάτσοι απομάκρυναν περίπου 70 Ρομά από κοινότητα φιλοξενίας στην γειτονική χώρα, εξαιτίας της πίεσης των κινητοποιήσεων ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων.

Εκεί βρισκόταν ο 15χρονος Σιμόνε, ο οποίος όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον φασισμό και στον παροξυσμό του φυλετικού μίσους.

Οι φασιστικές επιθέσεις ξεκίνησαν εναντίον οικογενειών Ρομά, ανάμεσά τους 22 γυναίκες -τρεις έγκυες- και 33 ανήλικοι, στο προάστιο Τόρε Μάουρα της Ρώμης εξαιτίας της πρόσφατης άφιξης περίπου 70 ατόμων που θα φιλοξενηθούν σε κοινωνική δομή του δήμου. Ακροδεξιοί κάτοικοι και οργανώσεις συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο φιλοξενίας, έκαναν φασιστικούς χαιρετισμούς, είπαν συνθήματα και έριξαν μια αυτοσχέδια βόμβα που πυροδοτήθηκε μπροστά από τη δομή του δήμου. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι οι φασίστες πέτυχαν τελικά τον στόχο τους, καθώς οι δημοτικές αρχές έκριναν πως οι Ρομά πρέπει να μετακινηθούν σε άλλη δομή για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης. «Αφήστε τους να πεθάνουν από πείνα», «δώστε μας καλύτερα έναν σεισμό, εμείς τους Ρομά δεν τους θέλουμε», μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της έντασης που δημιουργήθηκε και κατέληξε σε βιαιοπραγίες εναντίον των Ρομά, ο 15χρονος πήρε τον λόγο με θάρρος μπροστά στους ακροδεξιούς της Casa Pound και της Forza Nuova.

Συγκεκριμένα, όταν ο εκπρόσωπος της Casa Pound Μάρκο Αντονίνι είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, από το σημείο των επεισοδίων, πως «εδώ συμφωνούμε όλοι», ο 15χρονος τον διέκοψε, λέγοντας: «περίμενε, εγώ είμαι από το Τόρε Μάουρα και δε συμφωνώ, μπορώ να το δηλώσω;».

Ο Αντονίνι έκπληκτος και μη μπορώντας να πει κάτι άλλο εξαιτίας της παρουσίας της κάμερας του απάντησε: «και βέβαια μπορείς να το πεις, εμείς δεχόμαστε την αντιπαράθεση».

Τότε ο 15χρονος είπε:

«Κατ' εμέ, αυτό που κάνετε είναι να χειραγωγείτε τους ανθρώπους στο Τόρε Μάουρε, τη δική μου γειτονιά, μετατοπίζοντας αυτήν τη χειραγωγημένη οργή προς το δικό σας συμφέρον. Κατ' εμέ αυτό που κάνετε είναι εξίσου παράνομο».

Στην συνέχεια ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

- «Εσύ είσαι ευχαριστημένος που μετέφεραν εδώ 60 Ρομά;»

- «Εμένα 60 άνθρωποι δεν μου αλλάζουν τη ζωή. Το πρόβλημα εμένα δεν είναι ποιος μου κλέβει το σπίτι, αλλά το ότι μου κλέβουνε το σπίτι. Όταν το κάνει ένας Ρομά, όλοι στρεφόμαστε εναντίον του, αλλά όταν το κάνει ένας Ιταλός το βουλώνουμε και αποσιωπούμε ότι ήταν Ιταλός. Έτσι, πάνω σ' αυτό το πράγμα όλοι στρεφόμαστε κατά των μειονοτήτων, αλλά εμένα δεν μου αρέσει αυτό το πράγμα».

- «Σου μοιάζουνε μειονότητα οι Ρομά;»

- «Εάν εμείς είμαστε 60 εκατ., τότε ναι είναι μειονότητα. Κατ' εμέ, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ρομά, ούτε οι Αφρικανοί, ούτε κανένας άλλος άνθρωπος».

Κατόπιν, ένας ακόμα ακριδεξιός παρενέβη και απευθυνόμενος στον Σιμόνε υποστήριξε πως κάποτε στο Τόρε Μάουρα δεν ήσαν όλα έτσι, οι κάτοικοι άφηναν το κλειδί στην πόρτα, αλλά σήμερα δεν τολμούν να βγουν κάποιες ώρες από το σπίτι, γιατί δεν είναι ορατή καμία υπηρεσία του δήμου της Ρώμης, για να πάρει την απάντηση από τον Σιμόνε: «Ε, λοιπόν γι' αυτό ευθύνονται οι Ρομά;»

Το βίντεο έκανε τον γύρο της Ιταλίας και στην συνέχεια ολόκληρου του κόσμου, προκαλώντας θαυμασμό και κύμα υποστήριξης στο πρόσωπο του 15χρονου Σιμόνε, που πραγματικά είναι η ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

#ΙΤΑΛΙΑ #ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΡΟΜΑ