δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας εκλέγεται κομμουνιστής Δήμαρχος!


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας πέτυχε μία ιστορική νίκη στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η πόλη Ντερσίμ γίνεται η πρώτη πόλη στην ιστορία της χώρας που κατάφερε να εκλέξει κομμουνιστή δήμαρχο.

Πρόκειται για τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας, Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, ο οποίος ήταν δήμαρχος στην κοινότητα του Οβατσίκ και γνωστός ήδη ως ο «κομμουνιστής δήμαρχος».

Χθες εκλέχτηκε με 32% επικεφαλής της περιφέρειας (επαρχίας) Ντερσίμ, μέσα στην οποία βρίσκεται και το Όβατσικ.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας κατάφερε να συγκεντρώσει το 32% των ψήφων, το κουρδικό HDP έλαβε το 28%, ενώ το κεμαλικό CHP έλαβε το 20% των ψήφων.

Ο Ματσόγλου κατά την διάρκεια της θητείας του στο Οβατσίκ απέκτησε φήμη για το συνεταιριστικό αγροτικό μοντέλο παραγωγή φασολιών, ρεβυθιών και μελιού.

Ο δήμος επί των ημερών του παρείχε στους κατοίκους σπόρους και πετρέλαιο, ενώ έγινε παράδειγμα φορολογικής διαφάνειας.

Τα έσοδα του δήμου διπλασιάστηκαν, χάρη στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς άρχισαν να καλλιεργούνται εκτάσεις που δεν καλλιεργούνταν στο παρελθόν και πολλοί άνεργοι βρήκαν δουλειά μέσω της αύξησης της αγροτικής παραγωγής.

Επιπλέον, ο δήμαρχος εφάρμοσε ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα, βασισμένο στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση της πόλης, μέσω τοπικών συνελεύσεων, οι οποίες παρείχαν πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία.

Ακόμα, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τοπικά προγράμματα υποδομής, οι δημόσιες συγκοινωνίες παρέχονταν δωρεάν, η τιμή του νερού που παρείχε ο δήμος έπεσε σημαντικά, άνοιξαν αρκετές δημόσιες βιβλιοθήκες, ξεκίνησαν δημόσια προγράμματα μουσικής και άλλων τεχνών κ.α.

Σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (ΤUIK), το Ντερσίμ είναι η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής, ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τη μόρφωση των κατοίκων και το ποσοστό όσων διαβάζουν βιβλία σε ολόκληρη τη χώρα.

Σκοπός του Δημάρχου στο εξής είναι να επεκτείνει το σοσιαλιστικό μοντέλο διοίκησης σε όλη την περιφέρεια του Ντερσίμ.

Μετά τη νίκη του ο Ματσόγλου δήλωσε:

«Οι πόρτες της περιφέρειας του Ντερσίμ θα είναι ανοιχτές στους πολίτες. Η πρώτη μας κίνηση θα είναι να συγκαλέσουμε μια δημόσια σύσκεψη ώστε να συζητήσουμε πώς να διοικούμε συλλογικά την περιφέρεια», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα επεκτείνουμε το σύστημα παραγωγής και διοίκησης που ξεκινήσαμε στο Όβατσικ. Θα δείξουμε σε όλη τη χώρα ότι ένα σοσιαλιστικό μοντέλο είναι εφικτό».

Την ίδια ώρα, σημαντικές είναι οι απώλειες του Ερντογάν, καθώς χάνει πόλεις και δήμους έναντι της "Συμμαχίας του Λαού" του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Καλού Κόμματος, στις δημοτικές εκλογές.

Μάλιστα, όπως ήταν αναμενόμενο από τις δημοσκοπήσεις, η Άγκυρα αλλάζει χέρια μετά από 15 χρόνια και όπως όλα δείχνουν ο Ερντογάν χάνει και την Κωνσταντινούπουλη.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΚΚΤΟΥΡΚΙΑΣ