δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ποινικές διώξεις για τα 400 εκατομμύρια που «πιστόλιασαν» ΝΔ- ΠΑΣΟΚ


Ποινικές διώξεις ασκούνται για τα θαλασσοδάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Χθες, Παρασκευή, διαβιβάστηκε από την Οικονομική Εισαγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας η παραγγελία για την άσκηση ποινικών διώξεων για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που ξεπερνούν συνολικά τα 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια δόθηκαν με μοναδικές εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων.

Η δανειοδότηση υπερβαίνει για κάθε κόμμα τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα συγκεκριμένα δάνεια η Οικονομική Εισαγγελία θεωρεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

Αναμένεται να κληθούν σε απολογία για κακούργημα εννέα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που ήταν οι ταμίες την χρονική περίοδο από 2005-2011.

Κακουργηματικές διώξεις αντιμετωπίζουν ακόμα και περισσότερα από 100 στελέχη των τραπεζών της Εθνικής, της Πειραιώς, της Αγροτικής, της Eurobank και της Attica...

Τα αδικήματα για τα οποία παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης είναι :

Για τα τραπεζικά στελέχη το αδίκημα της της απιστίας και για τους ταμίες των κομμάτων, το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Την έρευνα διενήργησαν τρεις εισαγγελείς, ο Γιάννης Δραγάτσης,ο Γιώργος Καλούδης και ο Χρήστος Ντζούρας.

Τα σημεία του πορίσματος Καλούδη:

  • Έξι κρατικά και ιδιωτικά πιστωτικά Ιδρύματα χορήγησαν τα δάνεια με μοναδική διασφάλιση τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι και το 2020.

  • Το μεγαλύτερο μέρος έλαβε η Νέα Δημοκρατία, με 132,4 εκατ. ευρώ, και το ΠΑΣΟΚ με 120,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης (72,9%) προήλθε από την Αγροτική Τράπεζα.

  • Το 98,1% των δανείων των κομμάτων (δηλαδή 269 εκατ. ευρώ) έχει συναφθεί με εγγύηση τις εν λόγω κρατικές χρηματοδοτήσεις μέχρι και το 2020, ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω «της μεγάλης χρονικής απόστασης».

  • Τραπεζικό παράδοξο αποτελεί δάνειο 5.166.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από τη Eurobank, για την απόδοση του οποίου δόθηκε μια υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011, χωρίς να γίνει «νομότυπη εκχώρηση αυτής, αφού είχε ήδη εκχωρηθεί στην ΑΤΕ».

  • Ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει βάσει πρόσθετης σύμβασης με την ΑΤΕ (2010) τη μη εκχώρηση υπέρ τρίτων των κρατικών χρηματοδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων που θα λάβει το κόμμα κατά τα έτη 2019 και 2020, εντούτοις χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΕ με εξασφάλιση ένα μέρος της ετήσιας κρατικής τακτικής επιχορήγησης των ετών 2019 και 2020.

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τριετία 2009- 2011 τα δύο αυτά κόμματα ήταν άκρως ελλειμματικά, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο από την τακτική όσο και από την έκτακτη (εκλογική) χρηματοδότηση. Παρά την κατάσταση όμως αυτή, η οποία ήταν γνωστή, οι τράπεζες συνέχιζαν τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

  • Επιπλέον, οι εγγυήσεις τις οποίες έλαβαν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα των κομματικών σχηματισμών δόθηκαν με την προϋπόθεση ότι σε βάθος οκταετίας το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα υπάρχουν, αλλά θα λαμβάνουν και αυξημένη κρατική επιχορήγηση, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις δανειοδοτικές συμβάσεις που σύναψαν. Ενδεικτική είναι η σύμβαση που έχει συνάψει η Νέα Δημοκρατία με την Εθνική Τράπεζα για δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται να αποπληρωθεί με μέρος της κρατικής επιχορήγησης του έτους 2019 και μέρος της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης του 2020. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με το δάνειο ύψους 106 εκατ. που έλαβε η ΝΔ από την Αγροτική Τράπεζα.

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε, με σχετική ανακοίνωση, όπου χαρακτηρίζει την υπόθεση «τελευταία παράσταση» της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως τα δάνεια των δύο κομμάτων αποδείχθηκαν νόμιμα.

Η ανακοίνωση:

«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, όμως, έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό».

#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ #ΝΔ #ΠΑΣΟΚ