δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

95χρονος βετεράνος του Β' Π.Π. σε πορεία κατά του ρατσισμού στη Ν. Ζηλανδία


Στη μέση ενός κεντρικού δρόμου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, κατευθυνόμενο προς πορεία κατά του ρατσισμού και ενάντια στην τρομοκρατική επίθεση στο Κράισττσέρτς, ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε έναν ηλικιωμένο άνδρα να περπατά υποβασταζόμενος.

Πρόκειται για τον 95χρονο Τζον Σάτο, ο οποίος είναι βετεράνος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γεννημένος στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, από Ιάπωνα πατέρα και Σκοτσέζα μητέρα στρατολογήθηκε και πολέμησε κατά των Ιαπώνων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Washington Post, είναι ένας εκ των δύο στρατιωτών ιαπωνικής καταγωγής που πολέμησαν κατά τον Β′ Π.Π για τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Τζον Σάτο είχε τόσο μεγάλη θέληση να φτάσει στο σημείο και να συμμετάσχει στην πορεία που άλλαξε 4 λεωφορεία και δεν τον σταμάτησε ούτε η ταλαιπωρία.

Ο κύριος Σάτο δήλωσε συγκλονισμένος από τα γεγονότα, τόσο που δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα. «Έμεινα άγρυπνος εκείνη τη νύχτα και από τότε δεν κοιμάμαι καλά. Είναι σαν να νιώθω τον πόνο αυτών των ανθρώπων», είπε.

Αρχικά, οι φωτογραφίες του από την πορεία, από το πρακτορείο Getty, χάθηκαν ανάμεσα σε δεκάδες άλλες.

Όμως, κάποιοι χρήστες του διαδικτύου τις ανήρτησαν, καθώς τους τράβηξε την προσοχή η παρουσία του ηλικιωμένου άνδρα να συμμετάσχει στην πορεία υποβασταζόμενος.

Έπειτα κάποιοι δημοσιογράφοι, άρχισαν να ψάχνουν την ταυτότητα του και έπεσαν πάνω στην ιστορία που κρύβεται πίσω από τον παππού στην πορεία.

Ο 95χρονος έχοντας ζήσει την θηριωδία του πολέμου, θέλησε να περάσει μέσω της παρουσίας του στην πορεία, μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας και να εκφράσει την συμπαράστασή του στους συγγενείς των νεκρών.

Έτσι, η συγκινητική φωτογραφία του βρήκε μια θέση στο άλμπουμ με τις καλύτερες φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, του Guardian.

Η σύζυγός του πέθανε πριν από 15 χρόνια, η μοναχοκόρη του πριν από έναν χρόνο και σήμερα ζει μόνος.

#ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ #αντιρατσισμός