δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Μαύρη σελίδα για το ελεύθερο ίντερνετ


Παρά τις έντονες αντιδράσεις φορέων, οργανώσεων και χρηστών, τελικά ψηφίστηκε χθες το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Οδηγία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν και τα άρθρα 11 και 13 (νυν 15 και 17) που θίγουν αλλάζουν το διαδίκτυο και απειλούν την ελευθερία της έκφρασης.

Υπέρ της επιεικώς προβληματικής οδηγίας ψήφισαν 348 ευρωβουλευτές, κατά ψήφισαν 274 ευρωβουλευτές, ενώ 36 ψήφισαν «λευκό».

Πρακτικά η οδηγία αποτελεί μαύρη σελίδα για το ελεύθερο ίντερνετ και το τέλος αυτού όπως το ξέραμε.

Η τροπολογία επιβάλλει στα σάιτ που έχουν την έδρα τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν δημοσιεύουν υλικό που είναι αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας να πληρώνουν δικαιώματα στους νόμιμους κατόχους τους.

Για να το εξηγήσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα, όταν θέλεις να ποστάρεις ένα δημοσιογραφικό άρθρο, ένα απόσπασμα από βιβλίο, ή ακόμα ένα βίντεοκλίπ ή να αναπαράγεις φωτογραφία από κάποιο άλλο σάιτ, θα πρέπει να ακολουθήσεις δύο βήματα.

Αφενός να ζητήσεις την άδεια και αφετέρου να πληρώσεις πνευματικά δικαιώματα στον δικαιούχο, ο οποίος θα είναι είτε εκδοτικός οίκος, είτε ο ιδιοκτήτης του σάιτ, είτε δισκογραφική εταιρία, πάντως όχι ο ίδιος ο εργαζόμενος ή ο καλλιτέχνης.

Νόμιμος κάτοχος, στον καπιταλισμό, όπως όλοι ξέρουμε πολύ καλά, δεν είναι ποτέ ο δημιουργός ενός αντικειμένου, αλλά εκείνος που έχει την οικονομική δυνατότητα να το κυκλοφορήσει.

Το να ζητήσεις την άδεια ακούγεται θεμιτό, όμως μπαίνει εμπόδιο στο ελεύθερο ίντερνετ και στην αμεσότητα αναπαραγωγής ειδήσεων και διάδοσης των νέων.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, είμαστε 100% κατά της κλοπής των πνευματικών δικαιωμάτων, όμως στηρίζουμε την κατάσταση που υπήρχε μέχρι τώρα. Δηλαδή αν κάτι είναι δημόσιο να το αναπαράγεις, χωρίς να το οικειοποιείσαι και βάζοντας πάντα το όνομα του δημιουργού. Από την άλλη αν κάτι είναι ιδιωτικό, ζητάς την άδεια και αναπαράγεις αν και εφόσον αυτή δοθεί.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ήρθε και η είδηση για να μας αποτελειώσει, ότι δεκατρείς ευρωβουλευτές πάτησαν λάθος κουμπί στη δεύτερη ψηφοφορία για το Copyright.

Τα λάθη αποδείχθηκαν εξαιρετικά σημαντικά για την δεύτερη ψηφοφορία, καθώς έληξε με διαφορά μόλις πέντε ψήφων (317-312).

Και αυτοί οι άνθρωποι, οι ψηφιακά αναλφάβητοι, που είχαν μόνο μία δουλειά, να πατήσουν ένα κουμπί και το έκαναν και λάθος, αποφασίζουν για το ίντερνετ.

#ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ #ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΕΛΕΥΘΕΡΙΑ