δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ρατσιστική επίθεση σε πρόσφυγες στα Βίλια


Για μία ακόμα φορά, πρόσφυγες - ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, δέχτηκαν ξενοφοβική επίθεση στη χώρα μας, σαν να μην ήταν ήδη αρκετά τα όσα έχουν περάσει.

80 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το κολαστήριο της Βιάλ στη Χίο σε ξενοδοχείο της περιοχής, στο πλαίσιο του προγράμματος Filoxenia του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, χθες Παρασκευή.

Οι πρόσφυγες βρέθηκαν στο στόχαστρο 100 περίπου ρατσιστών, οι οποίοι τους «υποδέχτηκαν» έξω από το ξενοδοχείο, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της παρουσίας τους.

Όμως δεν σταμάτησαν μόνο εκεί και συνέχισαν την ρατσιστική επίθεση πετώντας πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα, αλλά και σπάζοντας πόρτες και τζαμαρίες μπαίνοντας εντός του ξενοδοχείου, επικαλούμενοι ως δικαιολογία την πρόσφατη ξενοφοβική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μη γίνουν δεκτοί πρόσφυγες στην περιοχή.

Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν η δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας Γιάννα Κριεκούκη κι άλλα μέλη της δημοτικής αρχής.

Όπως είναι λογικό οι πρόσφυγες παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι και φοβισμένοι από τα μπαλκόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, την ώρα της επίθεσης, αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στο σημείο, χωρίς να αντιδράσουν, όπως συνηθίζουν άλλωστε όταν αυτοί που δέχονται επίθεση είναι πρόσφυγες από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, στην Αθήνα, την Λέσβο κλπ.

Φυσικά, δεν είχαμε ούτε προσαγωγές ούτε συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, αστυνομικοί ήταν ξανά παρόντες σε περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης στην Μυτιλήνη, όταν στην πλατεία Σαπφούς, φασίστες είχαν περικυκλώσει 120 πρόσφυγες που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία και άρχισαν να φωνάζουν «κάψτε τους ζωντανούς», ενώ τους πετούσαν φωτοβολίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν έγινε καμία σύλληψη των μελών της φασιστικής ομάδας, αντιθέτως συνελήφθησαν και οι 120 μετανάστες και δυο Έλληνες αλληλέγγυοι, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου.

#ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ #ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ