δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

«Η Θέληση- La Voluntad» - Μία καθηλωτική παράσταση!


Η Αγγελική Πασπαλιάρη και ο Δημήτρης Παπαβασιλείου, σε μία από τις πιο δυνατές παραστάσεις της χρονιάς, παρουσιάζουν αποσπάσματα από τη ζωή της Σιμόν Βέιλ, μίας Γαλλίδας δικηγόρου, φιλοσόφου και ακτιβίστριας, η οποία βρισκόταν μεταξύ των επιζώντων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Μάλιστα, ο Αλμπέρ Καμύ την χαρακτήρισε ως «το μοναδικό μεγάλο πνεύμα της εποχής του»!

Η παράσταση πραγματεύεται τη βία της εποχής της πρωταγωνίστριας, αλλά και πως αυτή υπάρχει σήμερα.

Ξεκινώντας η παράσταση, η Σιμόν ξυπνάει σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου και λίγα λεπτά αργότερα αφήνει την τελευταία της πνοή.

Αρνούμενη να τραφεί, έσβησε μέσα στο νοσοκομείο, εκφράζοντας αγανάκτηση για το που τοποθετούν οι άνθρωποι όσους υπερασπίζονται την αλήθεια και το δίκαιο.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι για τον «όχλο» εκτός πραγματικότητας. Αυτό αρνούνταν να το δεχτεί η Σιμόν.

Δεν μπορούσε να βρει λόγο να τραφεί για να υπάρχει, με τόση ανυπαρξία γύρω της...

Σιμόν Βέιλ: «Αυτοί οι fools, αυτοί οι τρελοί, λένε ψέματα, δεν είναι αληθινά φρούτα…, στον Σαίξπηρ όμως οι μπουφόνοι, οι τρελοί, είναι οι μόνοι που λένε την αλήθεια, αυτή είναι η τραγική τους μοίρα. Οι τρελοί, βυθισμένοι στο έσχατο στάδιο της ταπείνωσης, χειρότερο από εκείνο των ζητιάνων, περιφρονημένοι γιατί μοιάζουν να μη χρησιμοποιούν τη λογική, μόνο εκείνοι λένε την αλήθεια. Όλοι οι άλλοι ψεύδονται(….) Μαμά, δεν βλέπεις μια συγγένεια ανάμεσα σ’ αυτούς τους τρελούς κι εμένα;»

Η θλίψη του θανάτου της Σιμόν, αντικαθίσταται με αποσπάσματα από το πως κυλάει η ζωή της και από το πάθος της για ζωή ανυπότακτη, ζωή με πάλη ενάντια στην αδικία και ανάγκη της ίδιας να παλέψει παρόλο που είναι μία γυναίκα αδύνατη και αδύναμη από παιδί.

Η Σιμόν αψηφά τον κίνδυνο, λέει ψέματα στην οικογένεια της, για να την καθησυχάσει και δίνει μία μάχη χωρίς φόβο για τα πιστεύω της, ταξιδεύοντας στον κόσμο.

Δυνατές ερμηνείες και εξαιρετικό σενάριο, τα οποία οι θεατρόφιλοι σίγουρα θα ευχαριστηθούν και θα θυμούνται φεύγοντας από το ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια.

«Η βία μετατρέπει όποιον υποτάσσει σε αντικείμενο. Όταν ασκείται ολοκληρωτικά επάνω του, μεταλλάσσει τον άνθρωπο κυριολεκτικά σε πράγμα, γιατί τον μετατρέπει σε πτώμα»/ Σιμόν Βέιλ

Η παράσταση του Σέζαρ Μπρι “La Voluntad”, δίδεται για πρώτη στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αργεντινής.

Θα δοθούν λίγες ακόμα παραστάσεις, έως και 4 Απριλίου - Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.15

Τηλ. Κρατήσεων: 694 3912100

Τιμή εισιτηρίου: 12 € & 5 € (μειωμένο)

Συστήνουμε ανεπιφύλακτα!