δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

H συγκλονιστική συνέντευξη της Μάγδας Φύσσα


Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια είναι αφιερωμένη και σε μία γυναίκα που αποτελεί σύμβολο αγώνα κατά του φασισμού, την Μάγδα Φύσσα.

Η Μάγδα Φύσσα, της οποίας οι φασίστες της Χρυσής Αυγής στέρησαν τον γιο της πριν από πεντέμισι χρόνια, με μαχητικότητα και δύναμη πολεμάει καθημερινά τον φασισμό.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει συμπληρώσει τέσσερα χρόνια και η Μάγδα Φύσσα, που παρίσταται πάντα στο δικαστήριο, τόνισε ότι η καλύτερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στους χρυσαυγίτες είναι να ξαναγυρίσουν στις τρύπες τους.

Χθες στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ1 μίλησε για δολοφονία του γιου της ξεκαθαρίζοντας μία ακόμα φορά ότι ήταν πολιτική, υποστήριξε πως θα πρέπει με την απόφαση του δικαστηρίου να διαλυθεί η εγκληματική οργάνωση και μίλησε για τον δολοφόνο Ρουπακιά, αλλά και για την άνοδο του ναζιστικού μορφώματος και τις προκλήσεις τους στο δικαστήριο.

Η αποφυλάκιση του Ρουπακιά, δήλωσε, ότι δεν μπορεί να χωνευτεί από την οικογένειά της:

«Είναι δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο, ο πατέρας του δεν μπορεί να το χωνέψει. Αφού έχει ομολογήσει γιατί είναι έξω; Εγώ τον Παύλο θέλω. Δεν θα ήθελα να είχε γίνει αυτό. Όμως από τη στιγμή που αφαίρεσαν έτσι εύκολα μια ζωή, θα ήθελα να τιμωρηθούν με την εσχάτη των ποινών. Θα ήθελα να μείνει μέσα και να μην ξαναδεί ποτέ το φως του ήλιου».

Ακόμα σημείωσε ότι οι χρυσαυγίτες «είναι κτήνη δεν γίνεται να μην τους χαρακτηρίσω, για μένα αυτά είναι τα αποβράσματα της κοινωνίας, έτσι θα τα λέω κι έτσι θα τα λέω πάντα», ενώ τόνισε ξανά πως η καλύτερη τιμωρία για αυτούς είναι να ξαναγυρίσουν στις τρύπες τους.

Η πολιτική δολοφονία πρέπει να σταθεί αιτία να διαλυθεί η εγκληματική οργάνωση:

«Για την άνοδο της Χρυσής Αυγής δεν φταίει ότι ο κόσμος πεινάει. Δεν το πιστεύω ότι ένας που πεινάει θα ψηφίσει Χρυσή Αυγή, θα ψηφίσει τον ναζισμό, που στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ισοπέδωσε τη χώρα. Αυτό που θα 'θελα να μη σταματήσει μετά τη δίκη είναι το αντιφασιστικό κομμάτι, όχι για τον Παύλο, για την κοινωνία, για τα παιδιά εκεί έξω. Είναι μια πολιτική δολοφονία. Στο δικαστήριο έχουν εισφερθεί άπειρα στοιχεία ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Αν και δεν μου φτάνει ούτε αυτό, θα πρέπει με την απόφαση του δικαστηρίου να διαλυθεί η εγκληματική οργάνωση. Για μένα δεν θα υπάρξει δικαίωση, ούτε λύτρωση».

Οι προκλήσεις των χρυσαυγιτών στο δικαστήριο

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Μάγδα Φύσσα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τις προκλήσεις των χρυσαυγιτών εντός των δικαστικών αιθουσών.

Μάλιστα, όπως είπε, έχει δει τον δολοφόνο του Παύλου να χασκογελάει...

«Στο δικαστήριο έχουμε έρθει σε σύγκρουση πολλές φορές με χρυσαυγίτες, έχουμε δει τον ίδιο τον δολοφόνο να χασκογελάει. Απέναντί μου είναι αισχροί, καμία μεταμέλεια. Στο Εφετείο το 2017 σε ένα μεγάλο επεισόδιο με όλα τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής μπροστά, αρχίζουν να φωνάζουν «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» και από την άλλη αντέδρασαν οι αντιφασίστες. Μπήκα μπροστά στο διαχωριστικό και ένα κτήνος, σωματώδης, περνούσε συνεχώς μπροστά μου σαν να ήθελε επίμονα να τον κοιτάξω. Είδα μπροστά μου το μίσος, την ικανοποίηση, μου είπε «πού είναι ο Παύλος σου, μωρή, τώρα;» και έκανε την κίνηση ότι τον έβαλαν κάτω. Πώς να το διαχειριστείς αυτό; Εκείνη την ώρα ήθελα να τον κόψω κομμάτια. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο από την αρχή να έχω απέναντί μου αυτούς που σκότωσαν το παιδί μου. Γιατί δεν είναι αυτός που έχωσε το μαχαίρι, είναι και εκείνοι που τον ώθησαν. Αλλά στο χωριό μου λέγανε «έχασες τα μάτια, στα φρύδια θα κολλήσεις;». Εδώ έχασα το παιδί μου, τι να με πειράξει; Αν θα με πληγώσουν αυτοί;»

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

Ό,τι βλέπετε είναι αληθινό, όταν βρίσκομαι στο δικαστήριο είμαι αυτό, όταν είμαι σπίτι μου και είμαι με τον Παύλο αλλάζει, του μιλάω κανονικά, θα του πω τι έγινε αλλά το ότι δεν παίρνω απάντηση, με πληγώνει, με πονάει, είμαι λίγο θυμωμένη, μετά του ζητάω συγγνώμη γιατί ξέρω ότι δεν το ήθελε. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό που είμαι στο δικαστήριο, δεν το γνώριζα ότι μπορεί να έχω τόση δύναμη, δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα έχανα το παιδί μου και δεν θα έφευγα σε πέντε λεπτά.

Ξέραμε ότι θα είναι μια μεγάλη δίκη, το γνωρίζαμε εξ αρχής όταν ενώθηκαν όλες οι συνεκδικαζόμενες επιθέσεις (δολοφονία Φύσσα, επίθεση κατά συνδικαλιστών ΠΑΜΕ και Αιγύπτιων αλιεργατών). Ο καθ' ομολογίαν δολοφόνος Ρουπακιάς είναι τρία χρόνια στο σπίτι του και στις 20 Απριλίου η δίκη κλείνει τέσσερα χρόνια.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη μοναξιά στο δικαστήριο, δεν πάω εκεί για παρέα, περισσότερο είμαι εκεί για να βλέπουν οι δικηγόροι που έχουν δουλέψει πάρα πολύ, με θέληση, που πιστεύουν αυτό που κάνουν και θέλω να τους δείξω ότι «είμαι εδώ, δεν σας αφήνω μόνους σας».

Η πιο έντονη στιγμή στη δίκη ήταν οι καταθέσεις των δύο κοριτσιών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, άγνωστα σ' εμάς παιδιά, κάθονταν στο παγκάκι, είδαν τι έγινε και πήγαν αυτοβούλως στην αστυνομία, 20 χρόνων και τα δύο.Με σημάδεψε ότι είχαν το θάρρος, την ωριμότητα, κατάλαβαν τι σημαίνει φασισμός και δεν φοβήθηκαν, ήρθαν και κατέθεσαν.

Με έχει σημαδέψει ένα άλλο παιδί που ήταν εκεί και έφαγε και αυτό ξύλο, με στοίχειωσε η κατάθεσή του, ενώ δεν μπορούσε οργανικά ήρθε να καταθέσει γιατί δεν το άντεχε η συνείδησή του. Αυτά τα παιδιά είναι μια ελπίδα για το μέλλον.

Αυτό που θα 'θελα να μη σταματήσει μετά τη δίκη είναι το αντιφασιστικό κομμάτι, όχι για τον Παύλο, για την κοινωνία, για τα παιδιά εκεί έξω. Είναι μια πολιτική δολοφονία.

Νιώθω σαν να έχω φορτωθεί στους ώμους μου τον φασισμό της χώρας κι εγώ να πρέπει να τον σηκώνω, αλλά δεν θεωρώ τον εαυτό μου σύμβολο, είμαι μια μάνα που έχασε το παιδί της.

Τη δική μου ελευθερία, τη δική μου δημοκρατία, το δικό μου το κομμάτι πέρασε ένα τρένο και τα ισοπέδωσε όλα. Τι να κάνω; Να πάρω ένα όπλο και να κάνω κομμάτια τον Ρουπακιά; Θα το έκανα εύκολα πάντως. Αρκεί να μου τον δώσουν και να μου πουν «κάν' τον ό,τι θες». Με το έτσι θέλω ένα ολόκληρο τάγμα έφυγε από τη Νίκαια και ήρθε στο Κερατσίνι για να σκοτώσει τον Παύλο.

#ΧΡΥΣΗΑΥΓΗ #ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΜΑΓΔΑΦΥΣΣΑ