δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Αργεντινή: Ανάγκασαν 11χρονη να γεννήσει το παιδί του 65χρονου βιαστή της...


Η Αργεντινή είναι μία από τις χώρες που ταλαιπωρούνται ακόμα από την απαγόρευση των αμβλώσεων, παρόλο που μέσα στην τελευταία χρονιά έφτασε πολύ κοντά στη νομιμοποίηση τους.

Έφτασε πιο κοντά από ποτέ στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων εντός των πρώτων 14 εβδομάδων κύησης, με χιλιάδες γυναίκες και άντρες να διαδηλώνουν στην χώρα, φορώντας τα χαρακτηριστικά πράσινα μαντήλια, αντιπροσωπευτικά του κινήματός τους.

Ο νόμος τελικά δεν πέρασε, όμως οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Πρόσφατα ήρθε στο φως μία ακόμα τραγική υπόθεση, για να θυμίσει πόσο αναγκαίο είναι να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας μέχρι τη νίκη.

Η υπόθεση έγινε γνωστή ως η ιστορία της 11χρονης «Λουσία», που αποτελεί ψευδώνυμο για ευνόητους λόγους.

Η 11χρονη εξαναγκάστηκε να κυοφορήσει και να φέρει στον κόσμο το παιδί του 65χρονου βιαστή της και συντρόφου της γιαγιάς της, ο οποίος έχει συλληφθεί για το έγκλημα που διέπραξε με θύμα ένα παιδί.

Οι δικηγόροι της οικογένειας της «Λουσία» δήλωσαν ότι η 11χρονη παρακάλεσε τους γιατρούς να «βγάλουν από μέσα της, αυτό που της έβαλε “αυτός ο γέρος”»...

Ο βιασμός είναι μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, κατά τις οποίες επιτρέπεται η άμβλωση και υποτίθεται ότι και σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να γίνει το αυτονόητο, που αποτελούσε και επιθυμία του κοριτσιού.

Όμως, τόσο βαθιά χαραγμένη είναι στην Αργεντινή η αντίληψη κατά των αμβλώσεων, ώστε οι αρχές της επαρχίας όπου ζει το κορίτσι κωλυσιεργούσαν επίτηδες, ώστε να μην πραγματοποιηθεί καμία άμβλωση τελικά. Όπως και έγινε...

Η «Λουσία» τελικά γέννησε ένα βρέφος, με καισαρική, το οποίο κατά πάσα πιθανότατα δεν θα καταφέρει να επιβιώσει.

Και η υπόθεση της «Λουσία» δεν είναι η μοναδική.

Υπάρχουν πολλές ακόμα τέτοιες υποθέσεις, με πρόσφατη αυτή ενός ακόμη κοριτσιού 12 ετών, το οποίο πριν λίγες εβδομάδες γέννησε ένα βρέφος που επέζησε για 4 μέρες.

Τα δύο αυτά περιστατικά αναζωπύρωσαν τις φωνές των γυναικών της Αργεντινής, που δίνουν μάχη υπέρ των αμβλώσεων και εξέφρασαν την οργή τους στους δρόμους, αλλά και ιντερνετικά, μέσω του hashtag #NiñasNoMadre (Κορίτσια, όχι μανάδες)

#ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ