δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Όσκαρ 2019: Πολιτικά - αντιρατσιστικά μηνύματα και καρφιά στον Τραμπ


Αν και δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι τα Όσκαρ είναι κάποια σπουδαία πολιτική πράξη ή κάποια γροθιά στον ρατσισμό που μαστίζει τον πλανήτη, δεν παύει να είναι θετικό το γεγονός ότι χθες στην απονομή των βραβείων εκφράστηκαν πολιτικά μηνύματα εναντίον του Τραμπ και του τείχους του και θριάμβευσαν οι μετανάστες και ο αντιρατσισμός.

Ο Τραμπ δέχτηκε μία σειρά από χαστούκια κατά την χθεσινή απονομή, με του βραβευθέντες να του πετάνε καρφιά και να κάνουν δηλώσεις κατά του ρατσισμού, δίνοντας στην βραδιά πολιτική χροιά.

Ακόμα και τα ίδια τα βραβεία που δόθηκαν πέρασαν το δικό τους μήνυμα, φέρνοντας (ελπίζουμε) μια νέα εποχή στην ιστορία του θεσμού.

Τα βραβεία κατηγορήθηκαν δικαίως στο παρελθόν, για διάκριση μεταξύ λευκών και μαύρων, καθώς στους δεύτερους δινόταν πάντα συντριπτικά μικρότερος αριθμός υποψηφιοτήτων, σχεδόν πάντα σε στερεοτυπικούς ρόλους, αυτούς του εργάτη κάποιου λευκού, του οικιακού εργαζομένου και τις γυναίκες έγχρωμες να είναι μονίμως οικιακές βοηθοί, σέξι ή μάγισσες.

Χθες, όμως, βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερης ταινίας το «Πράσινο βιβλίο», στο οποίο ο Αφροαμερικανός Μαχερσάλα Αλι, με Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου, υποδύεται συνθέτη και πιανίστα κλασικής μουσικής, ο οποίος είναι ανώτερος σε όλα από τον λευκό, ιταλικής καταγωγής, οδηγό του, το ρόλο του οποίου υποδύεται ο Βίγκο Μόρτενσεν.

Ακόμα πραγματοποιήθηκε και η βράβευση της αφροαμερικάνιδας Ρετζίνα Κινγκ, με Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου, για την επίσης αντιρατσιστική ιστορία «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει».

Σημειώνεται ότι ο νικητής του Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου, ο 38χρονος Ράμι Μάλεκ, είναι μετανάστης, πρώτης γενιάς, από την Αίγυπτο.

Τέσσερα Όσκαρ κέρδισε η περιπέτεια «Black Panther», με το όνομα της ταινίας να παραπέμπει στους «Μαύρους πάνθηρες».

Τα αντιρατσιστικά μηνύματα συνεχίστηκαν με μία σειρά από δηλώσεις:

Σπάικ Λι: «Όταν ανακτήσουμε ξανά την ανθρωπιά μας θα είναι μια πολύ δυνατή στιγμή. Είμαστε μια ανάσα από τις εκλογές του 2020… Ας κινητοποιηθούμε όλοι μαζί για να βρεθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ας κάνουμε την ηθική επιλογή ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος».

Χοσέ Αντρές: «Η ταινία μας θυμίζει την κατανόηση και τη συμπόνια που οφείλουμε όλοι στους αόρατους ανθρώπους της ζωής μας – μετανάστες και γυναίκες – οι οποίοι και προωθούν την ανθρωπότητα ένα βήμα μπροστά».

Χαβιέ Μπαρδέμ: «Δεν υπάρχουν τείχη και σύνορα που μπορούν να εγκλωβίσουν το ταλέντο και την ευφυΐα, μόνο ιστορίες ανθρώπων ανεξαρτήτως χωρών».

#ΤΕΧΝΗ #αντιρατσισμός