δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της καθαρίστριας με το πλαστό απολυτήριο δημοτικού


Η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή εισηγήθηκε, σήμερα, την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, η οποία ήταν καταδικαστική για την 53χρονη καθαρίστρια, εξαιτίας πλαστού πτυχίου δημοτικού.

Η καθαρίστρια καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείου της Λάρισας για κακουργηματική κατ΄ εξακολούθηση απάτη με τις επιβαρυντικές διαστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (νόμος 1608/1950), καθώς θεωρήθηκε ότι όλα τα χρόνια που εργαζόταν, κάθε φορά που εισέπραττε τις μηνιαίες αποδοχές της, διέπραττε απάτη κατ΄ εξακολούθηση.

Υπενθυμίζεται ότι είχε οδηγηθεί ακόμη και στην φυλακή, με την απόφαση αυτή, να προκαλεί την αντίδραση, τόσο της κοινής γνώμης, με χιλιάδες κόσμο να τάσσεται στο πλευρό της, όσο και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα ενώπιον του Αρείου Πάγου, εισηγήθηκε η Αντεισαγγελέας Όλγα Σμυρλή, «να αναιρεθεί η απόφαση και να κηρυχθεί αθώα η κατηγορούμενη για το αδίκημα της απάτης κατ’εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα».

Σύμφωνα με την εισηγήτρια, δεν υφίσταται το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και η απάτη προκλήθηκε άπαξ, ενώ η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις.

Η ίδια τόνισε: «Ως χρόνο τέλεσης δέχθηκε το δικαστήριο την περίοδο 1996-2015 που ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο λαμβάνοντας το μισθό της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά » υποστήριξε η εισηγήτρια και πρόσθεσε: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».

Ακόμα υπογράμμισε ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα.

Η 53χρονη, η οποία παρακολούθησε όλη την ακροαματική διαδικασία, κατά την αποχώρησή της από τον Άρειο Πάγο, δήλωσε: «Είμαι χαρούμενη, ευτυχισμένη και ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να πάρω πίσω τη δουλειά μου, μέσα από μένα και την απόφαση του Αρείου Πάγου να βοηθηθούν, μέσα από το Γολγοθά που πέρασα εγώ να βοηθηθούν κι άλλοι. Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για μένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια, όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου και μεγαλώνω. Ωστόσο, δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα».

Σημειώνεται ότι μόνο εάν γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης δεν θα επιστρέψει στη φυλακή η 53χρονη.

#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΑΠΟΝΟΜΗ #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ