δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Πρόστιμο 55.000 ευρώ στα Jumbo για εργοδοτικές αυθαιρεσίες!

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) πραγματοποίησε 37 ελέγχους στην εταιρία από το 2018 έως σήμερα.

Κατά τη διάρκεια ελέγχων του ΣΕΠΕ, παρατηρήθηκαν παραβάσεις, οι οποίες αφορούν το ωράριο εργαζόμενων και τα θέματα ασφαλείας σε καταστήματα της εταιρίας.

Έτσι, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) επέβαλε 9 πρόστιμα, ύψους 55.000 ευρώ στην αλυσίδα καταστημάτων Jumbo.

Το συνολικό ύψος των προστίμων ανήλθε στο συγκεκριμένο ποσό, ύστερα από τα στοιχεία που ανακάλυψε το Σώμα και όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία πέρασε ήδη στη δικαιοδοσία των αρχών του υπουργείου οικονομικών.

Τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν αναμένεται να κοινοποιηθούν στο γενικό γραμματέα του υπουργείου εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη.

Υπενθυμίζεται, ότι τριμερής συνάντηση θα διεξαχθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα μεταξύ των ανθρώπων του Υπουργείου Εργασίας, των εκπροσώπων της επιχείρησης αλλά και των εργαζόμενων, τα στοιχεία ωστόσο θα έχουν κοινοποιηθεί νωρίτερα.

Την συνάντηση ζήτησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, με αφορμή τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν για τους εργαζόμενους στην αλυσίδα καταστημάτων Jumbo.

Μέσα στον Δεκέμβριο, μήνα εορτών, υπήρξαν πολλές ανώνυμες καταγγελίες για παραβίαση του ωραρίου στα Jumbo, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), Π. Κυριακούλιας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκαν οι παραβιάσεις και ότι αναμένονται κυρώσεις για «παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε ζητήματα ωραρίου».

Μάλιστα, σημείωσε ότι: «Μαθαίνουμε, μάλιστα, ότι η εταιρεία παραδίδει στους εργαζόμενους "σεμινάρια" αποφυγής ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας»!!

Ακόμα, ο Π. Κυριακούλιας, καταγγέλλει ότι για να θεσμοθετηθεί η ακραία ευελιξία στο ωράριο και να αποφύγει νέα πρόστιμα στο μέλλον, η εταιρεία, από την αρχή του χρόνου, «καλεί εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας για την αλλαγή της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας»..

Μέσα στον Γενάρη, εργαζόμενη καταστήματος Jumbo, μίλησε σε δημοσιογράφους για την εργασιακή πραγματικότητα στα Jumbo και έκανε λόγο για ωράρια - λάστιχο, κυριακάτικη λειτουργία, άδειες που ανακοινώνονται τελευταία στιγμή, ανύπαρκτες γονικές άδειες, ατελείωτη ορθοστασία (πρόσφατα και μόνο μετά από καταιγισμό καταγγελιών τοποθετήθηκαν σκαμπό και καρέκλες σε καταστήματα της αλυσίδας), αλλά και για την απαγόρευση να πίνουν νερό οι υπάλληλοι μπροστά στους πελάτες.

#ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ #ΣΥΝΘΗΚΕΣΕΡΓΑΣΙΑΣ