δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ο Τραμπ άλλαξε τον ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης..


Τον περασμένο Απρίλιο, ο Τραμπ, έκανε μία κίνηση, η οποία μόλις τώρα ήρθε στην επιφάνεια, σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία καταπατούνται ολοφάνερα και θυμίζουν προηγούμενο αιώνα.

Όπως αποκάλυψε η αγγλική εφημερίδα Independent, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του, άλλαξαν τον ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης!

Έτσι, στο εξής στην Αμερική, ενδοοικογενειακή βία μπορεί να θεωρηθεί μόνο ό,τι προκαλεί σωματική βλάβη..

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «αποκλείονται» από την «δικαιοσύνη» όλες οι υπόλοιπες μορφές βίας, όπως η ψυχολογική βία, ο καταναγκαστικός έλεγχος, η χειραγώγηση κλπ.

Η καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, όμως, από τον Τραμπ, δεν σταμάτησε μόνο εκεί, καθώς, πλέον, άλλαξε και ο ορισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης..

Σύμφωνα με τον νέο ορισμό: «σεξουαλική βία σημαίνει κάθε σεξουαλική πράξη που γίνεται χωρίς συναίνεση - όπως αυτή περιγράφεται στο ομοσπονδιακό, το εθιμικό ή το πολιτειακό δίκαιο - ακόμη και όταν το θύμα δεν έχει την ικανότητα να εκφράσει τη συναίνεσή του».

Αντιθέτως, αυτό που ίσχυε μέχρι τον περασμένο χρόνο ήταν ότι: «σεξουαλική παρενόχληση είναι κάθε σεξουαλική επαφή ή συμπεριφορά που λαμβάνει χώρα χωρίς τη ρητή συναίνεση αυτού που συμμετέχει. Στον ορισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης εμπίπτουν σεξουαλικές πράξεις όπως η με τη βία σεξουαλική επαφή, ο με τη βία σοδομισμός, η κακοποίηση παιδιών, η αιμομιξία, η θωπεία και η απόπειρα βιασμού».

Ουσιαστικά, με τις αλλαγές αυτές, τα θύματα που έχουν την νομική κάλυψη να βρουν το δίκιο τους, μειώνονται ακόμα περισσότερο, σχετικά με τον ήδη μικρό αριθμό των υποθέσεων που έφταναν έτσι κι αλλιώς στην δικαιοσύνη.

Γυναίκα ακαδημαϊκός που εργάζεται εδώ και 17 χρόνια στο πεδίο των συγκεκριμένων δικαιωμάτων, τόνισε σχετικά με τις αλλαγές του Τραμπ τα παρακάτω:

«Έπαθα σοκ. Είναι αρκετά τρομακτικό το πόσο σιωπηλά συνέβη. Αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω. Αγωνιστήκαμε πολύ τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 και η αλλαγή του ορισμού μας πάει κυριολεκτικά πίσω σε άλλες εποχές, υποτιμώντας το τι σημαίνει πραγματικά ενδοοικογενειακή βία».

Το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι εξαιρετικά σοβαρό, οπουδήποτε και να συνέβαινε και γυρνάει τα δικαιώματα των γυναικών 50 χρόνια πίσω.

Συμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, 43,5 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί «ψυχολογική επίθεση» από κάποιον σύντροφό τους στις ΗΠΑ, ενώ περισσότερες από τις μισές γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ έχουν δολοφονηθεί από τον σύντροφό τους.

#ΓΥΝΑΙΚΑ #ΒΙΑΚΑΤΑΓΥΝΑΙΚΩΝ