δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

«Πήγαν να με πνίξουν» οι άνδρες του λιμενικού...


Πρόσφυγας καταγγέλλει ότι πήγαν να τον πνίξουν άνδρες του λιμενικού..

Τις προηγούμενες ημέρες ήρθε στο φως μία πολύ σοβαρή καταγγελία, από έναν άνδρα από το Ιράκ, ο οποίος επώνυμα μίλησε για την ανατριχιαστική εμπειρία του.

Μαζί με 42 ακόμα πρόσφυγες και τα 3 παιδιά του, μπήκε σε μία βάρκα με προορισμό την Σάμο, από το Κουσάντασι της Τουρκίας.

Ενώ το ταξίδι ήταν πολύ επικίνδυνο, λόγω των καιρικών συνθηκών, οι πρόσφυγες περίμεναν το ελληνικό λιμενικό στα θαλάσσια σύνορα.

Όπως ισχυρίζεται, όταν το λιμενικό κατέφθασε στο σημείο, όχι μόνο δεν προσπάθησαν να τους βοηθήσουν, αλλά θέλησαν να τους ...πνίξουν, προσπαθώντας να βουλιάξουν την βάρκα.

Ο ίδιος αναφέρει:

«Νομίσαμε ότι ήρθαν να μας σώσουν. Μας είπαν να κλείσουμε την μηχανή. Ύστερα μας έδεσαν μ’ ένα σκοινί στο δικό τους σκάφος. Και άρχισαν να μας γυρίζουν γρήγορα γύρω γύρω… Τους φώναξα ότι υπάρχουν παιδιά στη βάρκα. Συνέχισαν…»

Η βάρκα άρχισε να γεμίζει νερά και ο ίδιος έχασε την τετράχρονη κόρη του, η οποία πνίγηκε.

Ευτυχώς τα άλλα δύο του παιδιά σώθηκαν.

Κάποια στιγμή παρενέβη το τουρκικό λιμενικό και το περιστατικό έλαβε τέλος.

Η καταγγελία είναι εξαιρετικά σοβαρή και την κάνει ακόμα σοβαρότερη το γεγονός ότι ο πρόσφυγας από το Ιράκ, Μοχάμεντ Φαντίλ, καταγγέλλει το συμβάν επώνυμα και με το πρόσωπό του.

Στο παρελθόν έχουν ακουστεί και άλλες παρόμοιες καταγγελίες για προσπάθειες βύθισης βαρκών, στις οποίες επιβαίνουν πρόσφυγες, όμως αυτή τη φορά, υπάρχει επώνυμη καταγγελία, θύματα, αυτόπτες μάρτυρες.

Τα στοιχεία αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης, ώστε να ξεκαθαριστεί το θέμα μία και καλή, του ποιοι θέλουν τους πρόσφυγες νεκρούς και ποιος μηχανισμός κινεί τα νήματα.

Δεν αρκεί μία ακόμα φορά να αποδοθούν τυχαίες ευθύνες σε πρόσωπα και κατά τα άλλα ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι δεν είναι μία γενική πραγματικότητα αυτή, αν και οι καταγγελίες είναι πολλές, καθώς είναι αδιαμφισβήτητο ότι άνδρες του λιμενικού έχουν σώσει πολλές ζωές στα νερά του Αιγαίου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

#ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ