δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης..


Ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία και σοκαριστικές αποκαλύψεις για τα περιστατικά κακοποίησης που είχε υποστεί ο Βαγγέλης Γιακουμάκης.

Η υπόθεση που συγκλόνισε την χώρα και αφορά βασανιστήρια που υπέστη ο Βαγγέλης από συνσπουδαστές του κατά τη φοίτησή του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και τη διαμονή του στις εστίες της, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, έπειτα από το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε για την υπόθεση και ήρθε στο φως.

Στην δικογραφία περιγράφονται τα περιστατικά της απίστευτης κακοποίησης που δέχτηκε ο αδικοχαμένος Βαγγέλης, τα οποία τελικά τον οδήγησαν στον θάνατο πριν από 4 χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε εξαφανιστεί στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και είχε βρεθεί νεκρός στις 15 Μαρτίου, κοντά σε μία λίμνη και πλησίον της σχολής του.

Πριν ακόμα βρεθεί η σωρός του Βαγγέλη, αλλά ακόμα περισσότερο μετά τον εντοπισμό της, η υπόθεση του νεαρού είχε προκαλέσει πανελλαδική συγκίνηση και κινητοποιήσεις.

Τότε επίσημα άνοιξε επιτέλους και η δημόσια συζήτηση για το ζήτημα του εκφοβισμού (μπούλινγκ).

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης, που ανατριχιάζει, περιλαμβάνει «αλλεπάλληλα, αναίτια, αιφνιδιαστικά και επικίνδυνα χτυπήµατα, καψώνια και προσβολές, εντός και εκτός της Σχολής».

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί στις 8 Φεβρουαρίου, µε κατηγορούµενους εννέα νεαρούς, ηλικίας από 21 έως 25 χρόνων σήµερα, για το αδίκηµα της «επικίνδυνης σωµατικής βλάβης από κοινού και κατά µόνας, κατ’ εξακολούθηση».

Η εφημερίδα «Εθνος» παρουσιάζει το κατηγορητήριο, στο οποίο καταγράφονται συνολικά 23 περιστατικά κακοποίησης του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουµάκη που σηµειώθηκαν εντός και εκτός της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015.

Κάποια από τα φρικτά βασανιστήρια του κατηγορητηρίου:

_Μετά τα µεσάνυχτα της 25ης Ιανουαρίου 2015, σε διάδροµο της εστίας της Σχολής, ένας από τους κατηγορούµενους φέρεται ότι κυνήγησε τον Γιακουµάκη κρατώντας ένα χοντρό κόκκινο ύφασµα το οποίο πέρασε στον λαιµό του σαν θηλιά και τραβώντας τον βίαια προς τα πίσω τον µετέφερε σε δωµάτιο και µαζί µε άλλους πέντε συγκατηγορουµένους του άρχισαν να τον χτυπούν, πετώντας τον µε δύναµη ο ένας πάνω στον άλλον και πάνω στην ντουλάπα του δωµατίου.

_Σε άλλο σκηνικό, ο ίδιος κατηγορούµενος, µε τη συνδροµή άλλων τριών συγκατηγορουµένων του, αφού έπιασε µε τη βία τον 20χρονο, «βάζοντάς τον έτσι στο δωµάτιό του, τον έδεσε στο πάτωµα µε ένα µακρύ χοντρό σχοινί και τον χτύπησε επανειληµµένα στο πρόσωπο, τόσο µε τα χέρια του όσο και µε µια βούρτσα που γυαλίζουν τα στιβάνια (µπότες), προξενώντας έτσι σ’ αυτόν µώλωπες και εκδορές».

_Τον Νοέµβριο του 2014, δύο από τους κατηγορουµένους φέρονται ότι τύλιξαν πολλές φορές µε κολλητική ταινία το κεφάλι του Βαγγέλη Γιακουµάκη και τον χτύπησαν στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων, ενώ τον µήνα Ιανουάριο του ίδιου έτους, τέσσερις συγκατηγορούµενοι φέρονται ότι έριξαν τον 20χρονο στο κρεβάτι του και έπεσαν πάνω του χτυπώντας τον παράλληλα σε όλο το σώµα, προξενώντας έτσι σε αυτόν µώλωπες και παροδική ασφυξία. Εξι από τους κατηγορουµένους, ενώ βρίσκονταν στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, τον ωθούσαν βίαια και «τον χτυπούσαν αιφνιδιαστικά και µε σφοδρότητα στον αυχένα, τον τράχηλο και το πρόσωπό του».

_Μέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2014, έξι κατηγορούµενοι φέρονται ότι κλείδωσαν µε τη βία και για πολλή ώρα τον Γιακουµάκη σε µια ντουλάπα που βρισκόταν σε δωµάτιο της εστίας της Σχολής και τον εξανάγκασαν να τραγουδά διάφορα τραγούδια κάθε φορά που του πετούσαν κέρµατα, µέχρι να τον απελευθερώσουν. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, σε µη εξακριβωµένη ηµεροµηνία, ένας κατηγορούµενος φέρεται πως εκσφενδόνισε από µικρή απόσταση τρία µήλα στο πρόσωπο του θύµατος και ένα από αυτά τον πέτυχε στο κεφάλι προξενώντας του µώλωπες, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 τρεις κατηγορούµενοι φέρονται ότι επανειληµµένα έσπρωχναν από το κάθισµά του και χτυπούσαν στο πρόσωπο τον Γιακουµάκη µέσα σε λεωφορείο, κατά τη διάρκεια επιστροφής από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε µεταβεί µε συµφοιτητές του στο πλαίσιο εκδροµής της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων.

_Το χρονικό διάστηµα 2014-2015, σε διαφορετικά περιστατικά, ένας από τους κατηγορουµένους φέρεται ότι έριξε καυτό νερό από σκεύος στον λαιµό του 20χρονου κατά τη διάρκεια διαλείµµατος, ότι τον πάτησε µε πρόθεση µε το τακούνι από τις µπότες που φορούσε, στα δάχτυλα του ποδιού, και µια άλλη φορά ότι τον χτύπησε επανειληµµένα µε τις µπότες στην κνήµη του ποδιού. Ο συγκεκριµένος, µαζί µε άλλους τρεις συγκατηγορουµένους του, σύµφωνα µε τη δικογραφία, «κρέµασε µε τη βία (τον Βαγγέλη Γιακουµάκη) και για αρκετή ώρα από το παράθυρο του διαδρόµου, στον δεύτερο όροφο της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων».

#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ