δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Το Jumbo απαγορεύει στους υπαλλήλους να πίνουν νερό μπροστά στους πελάτες..


Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας πρόκειται να ζητήσει τριμερή συνάντηση με το Υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν για τους εργαζόμενους στην αλυσίδα καταστημάτων Jumbo.

Τον περασμένο μήνα, μήνα εορτών, υπήρξαν πολλές ανώνυμες καταγγελίες για παραβίαση του ωραρίου στα Jumbo, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), Π. Κυριακούλιας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκαν οι παραβιάσεις και ότι αναμένονται κυρώσεις για «παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε ζητήματα ωραρίου».

Μάλιστα, σημείωσε ότι: «Μαθαίνουμε, μάλιστα, ότι η εταιρεία παραδίδει στους εργαζόμενους "σεμινάρια" αποφυγής ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας»!!

Στο Left.gr μίλησε εργαζόμενη καταστήματος Jumbo. Μίλησε για την εργασιακή πραγματικότητα στα Jumbo και έκανε λόγο για ωράρια - λάστιχο, κυριακάτικη λειτουργία, άδειες που ανακοινώνονται τελευταία στιγμή, ανύπαρκτες γονικές άδειες, ατελείωτη ορθοστασία (πρόσφατα και μόνο μετά από καταιγισμό καταγγελιών τοποθετήθηκαν σκαμπό και καρέκλες σε καταστήματα της αλυσίδας) και πολλά άλλα..

Αλλά από τα πλέον σοκαριστικά που ανέφερε είναι η απαγόρευση στους εργαζόμενους να πίνουν νερό μπροστά στους πελάτες (!)

Αυτό είναι κάτι γνωστό σε όσους έχουν εργαστεί στα καταστήματα, εδώ και χρόνια.

Οι ταμίες δεν επιτρέπεται να έχουν νερό μαζί τους, αλλά φυσικά ούτε και οι εργαζόμενοι εντός του καταστήματος, οι οποίοι τοποθετούν το εμπόρευμα στα ράφια.

Νερό εκείνοι μπορεί να έχουν μόνο στις αποθήκες και όταν θα έχουν δουλειά εκεί και τις επισκεφτούν τότε θα μπορέσουν να πιούν και νερό, αλλά σε καμία περίπτωση μπροστά σε πελάτη!!

Εννοείται βέβαια ότι το νερό δεν τους παρέχεται!

Ακόμα είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούν να επισκεφτούν ούτε την τουαλέτα, παρά μόνο αν τηλεφωνήσουν στον υπεύθυνο και τους δώσει την άδεια.

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Π. Κυριακούλιας, καταγγέλλει ότι για να θεσμοθετηθεί η ακραία ευελιξία στο ωράριο και να αποφύγει νέα πρόστιμα στο μέλλον, η εταιρεία, από την αρχή του χρόνου, «καλεί εκβιαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας για την αλλαγή της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας»..

Πιο συγκεκριμένα, τους ζητούν «να υπογράψουν την μετατροπή του 5νθημερου εργασίας τους, σε εξαήμερο για 6 συνολικά εβδομάδες κατ΄ έτος και με κριτήριο (όπως περιγράφεται στην τροποποίηση της ατομικής σύμβασης), τις ανάγκες της εταιρείας και ιδίως "κατά τα συνήθη χρονικά διαστήματα προετοιμασίας ή/και κατά τη διάρκεια αιχμής και σώρευσης εργασιών της"».

Παράλληλα υποχρεώνουν όλους τους εργαζόμενους (θέλουν, δεν θέλουν οι ίδιοι) με 30 ώρες εργασίας την εβδομάδα να εργαστούν 40ωρο όποτε και όταν το ζητήσει η εταιρεία, όπως αναφέρει ο κ. Κυριακούλιας.

Όλα τα παραπάνω αποφάσισε να τα δώσει στην δημοσιότητα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, όμως εκτός από αυτό αναμένεται να ζητήσει και τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με θέμα τις εργασιακές συνθήκες στα Jumbo, πράγμα που δικαιούται.

#ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ #ΣΥΝΘΗΚΕΣΕΡΓΑΣΙΑΣ