δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Τα «κίτρινα γιλέκα» επέστρεψαν μαζικότερα!


Στις 5 του Γενάρη επέστρεψαν τα «κίτρινα γιλέκα» με νέες κινητοποιήσεις, αυξάνοντας μάλιστα την δύναμή τους, μετρώντας 50.000 διαδηλωτές, από 32.000 που ήταν στην προηγούμενη διαδήλωση.

Οι κάτοικοι της Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους όλης της χώρας για να διαδηλώσουν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει γραμμή.

Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο της σύλληψης του ενός εκ των επικεφαλής του κινήματος Ερίκ Ντρουέ, την περασμένη Τετάρτη, ο οποίος κρατήθηκε επί ώρες.

Τα κίτρινα γιλέκα αντέδρασαν στην σύλληψη και τόνισαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι «η οργή θα μετατραπεί σε μίσος εάν συνεχίσετε να μας θεωρείται ζητιάνους».

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, ο Μακρόν σημείωσε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε περισσότερες και πιο δραστικές αποφάσεις», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμίν Γκριβό επιτέθηκε και πάλι στους διαδηλωτές, λέγοντας: «Το κίνημα αυτό έχει μεταβληθεί σε υπόθεση συνωμοτών που επιδιώκουν την εξέγερση και την ανατροπή της κυβέρνησης».

Μάλιστα, τα «κίτρινα γιλέκα» επιθυμούν να περάσουν σε μια νέα φάση για τον συντονισμό των ιδεών τους.

Έτσι, δημιούργησαν μια πλατφόρμα με τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να καταγράψουν τα αιτήματα ή τις καταγγελίες όλων των πολιτών που θα ήθελαν να εκφραστούν.

Στην διαδήλωση συμμετείχαν πολλές φεμινίστριες, κρατώντας κίτρινα μπαλόνια και διακόπτοντας την κυκλοφορία για να κάνουν πορεία προς την πλατεία της Δημοκρατίας.

Μία εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας «Γυναίκες με κίτρινα γιλέκα», η 42χρονη νοσοκόμα Καρέν, η οποία ταξίδεψε από τη Μασσαλία, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε:

«Πραγματοποιώντας αυτήν την πρώτη διαδήλωση γυναικών, θελήσαμε να ανοίξουμε έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας πέραν αυτού της βίας, διότι εκείνο που αποκλειστικά προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης είναι οι βιαιοπραγίες, λησμονώντας τον πυρήνα του προβλήματος».

Ακόμα πραγματοποιήθηκε εισβολή των διαδηλωτών στα γραφεία του κυβερνητικού εκπροσώπου Μπενζαμέν Γκριβό με ένα μικρό εκσκαφικό μηχάνημα.

Μαζί με την «αναζωογόνηση της κινητοποίησης», είχαμε και αναζωπύρωση της βίας σε πολλές πόλεις, με 3.600 αστυνομικούς να παρατάσσονται στους δρόμους της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το Σάββατο, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε μόνο στο Παρίσι 35 άτομα, από τους οποίους οι 27 ήταν ηλικιωμένοι και τους έθεσε υπό προσωρινή κράτηση.

Τα «κίτρινα γιλέκα» έδωσαν νέο ραντεβού για το ερχόμενο Σάββατο.

Από τα highlights του Σαββάτου ήταν ένα περιστατικό το οποίο καταγράφηκε από τον τηλεοπτικό φακό και έγινε viral.

Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μικρής έντασης, όπου μπάτσοι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές με γκλοπς και χημικά, ένας άνδρας πήδηξε τα κάγκελα, μπήκε στην μέση, επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό και τον εξαφάνισε κυριολεκτικά!!

Μάλιστα, υπάρχει μαρτυρία ότι με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να προστατέψει μια γυναίκα.

Δυστυχώς, όμως, όπως έγινε γνωστό άντρας τέθηκε σήμερα το πρωί υπό κράτηση και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πενταετούς φυλάκισης.

#ΓΑΛΛΙΑ #ΓΑΛΛΙΑΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ #ΓΑΛΛΙΑΕΠΕΙΣΟΔΙΑ