δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Παλεύοντας με το κρύο σε προσφυγικές δομές και νοσοκομεία..


Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει νέο κύμα κακοκαιρίας, χιλιάδες πρόσφυγες ζουν χωρίς θέρμανση και υποφέρουν από το κρύο, με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμα και μείον.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, μίλησε για την κατάσταση των μεταναστών το χειμώνα, και κατήγγειλε ότι χιλιάδες ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν αυτή τη στιγμή, με το κρύο τσουχτερό, σε καλοκαιρινές σκηνές.

Στη Λέσβο, στη Σάμο και στην Χίο χιλιάδες πρόσφυγες έχουν αφεθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων και προσπαθούν να επιβιώσουν στους καταυλισμούς χωρίς προστασία.

Η υποκρισία της κυβέρνησης έφτασε ταβάνι, εφόσον όχι μόνο έχει εγκαταλείψει στην μοίρα τους τους ανθρώπους, αλλά έστειλε τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Κλάπα, να επισκεφτεί την Σάμο την περασμένη Παρασκευή.

Ο λόγος της επίσκεψής του ήταν να παραστεί σε σύσκεψη με αντικείμενο τον εντοπισμό ζεστών χώρων, ώστε να μεταφερθούν οι άνθρωποι με τις οικογένειες τους.

Όπως όμως καταγγέλλει η αντιπεριφεριάρχης δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι και ο στρατός δήλωσε αδυναμία φιλοξενίας. Παράλληλα οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με μικρά παιδιά ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες κι ενώ αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας από τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση πριν αναλάβει, φαινόταν να κόπτεται ιδιαιτέρως για το προσφυγικό, όμως έμεινε στις μεγαλοστομίες. Σε μία στιγμή που η χώρα έχει ρεζιλευτεί διεθνώς, με συνεχή ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, αυτές όχι μόνο δεν καλυτέρευσαν, αλλά δεν τηρήθηκαν καν τα υποτυπώδη μέτρα προστασίας από την κακοκαιρία.

Παράλληλα με τον γολγοθά των προσφύγων, έρχονται στο φως και καταγγελίες σχετικά με την ανύπαρκτη θέρμανση σε νοσοκομεία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ασθενείς και προσωπικό σε πολλά νοσοκομεία της χώρας βιώνουν ένα μαρτύριο εξαιτίας του ψύχους, καθώς το πετρέλαιο είναι ανύπαρκτο ή λιγοστό, ενώ σε άλλα νοσοκομεία υπάρχουν μόνο κλιματιστικά, τα οποία μάλιστα είναι παλιά και κακοσυντηρημένα.

Μάλιστα, συχνά συγγενείς ασθενών αναγκάζονται να φέρουν θερμαντικά σώματα από τα σπίτια τους..

Η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη και στην επαρχία.

Σε πολλά νοσοκομεία της επαρχίας, τα καλοριφέρ ανάβουν για μόλις λίγες ώρες ημερησίως, παρόλο που μέσα υπάρχουν εκτός από εργαζόμενοι και ασθενείς, ενώ άλλα δεν έχουν καμία απολύτως θέρμανση.

Ακόμα έχουν σημειωθεί και περιπτώσεις, όπου η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και γιατροί δίνουν χρήματα, ώστε να μπει πετρέλαιο, περιμένοντας στην συνέχεια να αποζημιωθούν. Ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε στην Κλειτορία Καλαβρύτων.

Μπορεί να βγήκαμε από τα μνημόνια (!), όμως αυτό από μόνο του, όπως φαίνεται, δεν αρκεί για να ζεσταθούν ούτε οι πρόσφυγες ούτε οι ασθενείς.

#ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ