δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

«Ήρθα να ξεπληρώσω το χρέος μου πριν πεθάνω»


Ο Ελληνοαμερικάνος, ονόματι Ed St’George, αποφάσισε στην ηλικία των 65 ετών, να τα παρατήσει όλα και να φύγει από την πόλη του, το Irvine της Καλιφόρνια το Νοέμβρη του 2015 και να έρθει να μείνει στην Λέσβο, με σκοπό να βοηθήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τους πρόσφυγες που καταφτάνουν στο νησί.

Με την έναρξη της χρονιάς, ήρθαν στο φως τα στοιχεία για τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στην Μεσόγειο.

Προσπαθώντας να την διασχίσουν πέθαναν 2.262 άνθρωποι, μέσα στο 2018, μετατρέποντας την σε υγρό τάφο...

Οι άνθρωποι αυτοί προστέθηκαν στην μαύρη λίστα, με τους 3.139 ανθρώπους που έσβησαν στην Μεσόγειο το 2017.

113.482 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν φέτος στην Ευρώπη δια θαλάσσης.

Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια και κινήσεις όπως αυτή του Ed St’George, είναι τουλάχιστον συγκινητικές, την ίδια ώρα που οι πρόσφυγες κατοικούν σε στρατόπεδα υπό απαράδεκτες συνθήκες και που ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως αυτή της Ιταλίας αρνούνται να δεχτούν άλλους μετανάστες, αφήνοντας τα πλοία στα οποία επιβαίνουν να βρίσκονται για μέρες στην θάλασσα, αναζητώντας λιμάνι..

Ο Ed St’George ήρθε μόνος, χωρίς να γνωρίζει κανέναν στην Λέσβο, βρήκε ένα μικρό σπίτι στη Συκαμνιά και νοίκιασε ένα αμάξι, το Νοέμβρη του 2015.

Έκτοτε σε καθημερινή βάση ψάχνει τρόπους να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους ντόπιους που τους περιθάλπουν.

Βγήκε στη σύνταξη πριν λίγα χρόνια και όταν έμαθε για το προσφυγικό θέμα στην Ελλάδα, ήρθε ώστε να ξεπληρώσει το χρέος του, όπως λέει, πριν πεθάνει..

Κανένας στην Λέσβο δεν ήξερε πολλές πληροφορίες για εκείνον, παρά μόνο ότι κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους απελπισμένους.

Πρόσφατα, η «Ελληνοφρένεια» δημοσίευσε μαρτυρία ανθρώπου που γνώρισε τον Ed.

Ο άνθρωπος αυτός αποκάλυψε ότι τον ρώτησε γιατί αποφάσισε να το κάνει αυτό, για να πάρει την εξής απάντηση:

«Οι γονείς μου έφυγαν μωρά προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία. Τα αδέρφια τους που έμειναν πίσω χάθηκαν όλα στον πόλεμο. Η βάρκα του πατέρα μου βούλιαξε λίγο έξω από το Μόλυβο και οι Έλληνες τους έσωσαν. Τους έβαλαν στα σπίτια τους, τους τάισαν, τους έντυσαν και τους αποχαιρέτησαν στο ταξίδι τους προς Αθήνα.

Σε αυτά τα βότσαλα πάτησαν και οι γονείς μου πριν 100 σχεδόν χρόνια!

Οφείλω τη ζωή μου, τα παιδιά μου, την περιουσία μου στην ανιδιοτελή στάση των Μυτιληνιών. Ήρθα να ξεπληρώσω το χρέος μου πριν πεθάνω!»

#ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ