δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ακόμα ένας ντελιβεράς έσβησε στην άσφαλτο εν ώρα εργασίας


Ένας ακόμα ντελιβεράς έσβησε στην άσφαλτο, καθώς το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς 27χρονος διανομέας στα Χανιά έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Χαλεπά, όπου το δίκυκλο στο οποίο επέβαινε ο διανομέας κατέληξε σε χωράφι.

Το τραγικό συμβάν, επιπλέον, συνέβη στις 23:35 τη νύχτα της παραμονής..

Ο 27χρονος άνδρας ήταν πατέρας δύο βρεφών, ηλικίας δύο ετών και οκτώ μηνών και δούλευε δύο δουλείες για να συντηρήσει την οικογένειά του.

Ο θάνατος αυτός δεν είναι τυχαίος, ούτε και κανένας στον συγκεκριμένο εργασιακό τομέα, όπως και σε πολλούς άλλους.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση των τραυματισμών, αλλά ακόμα και θάνατοι εν ώρα εργασίας.

Οι οδηγοί δικύκλων εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, για ελάχιστα χρήματα και πολύ συχνά ανασφάλιστοι.

Είναι ευρέως γνωστό ότι δέχονται πιέσεις από τους εργοδότες τους, ώστε να παραδίδονται οι παραγγελίες γρηγορότερα, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους.

Ακόμα, εργάζονται συχνά υπό ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το αποτέλεσμα αυτών των εργασιακών συνθηκών, έχει καταστήσει τον τομέα της διανομής ως έναν από τους πλέον επικίνδυνους.

Τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τη γενικευμένη ανάγκη για εργασία και επιβάλλουν τους απαράδεκτους εργασιακούς όρους τους.

Όχι μόνο, λοιπόν, τους αφήνουν με ελάχιστο μεροκάματο και με καθόλου η μισά ένσημα, αλλά δεν τους παρέχουν και καμία ασφάλεια.

Όλο και συχνότερα παρατηρείται ότι επιβαρύνουν τους ίδιους με επιπλέον κόστος για την ασφάλειά τους, το οποίο φυσικά αδυνατούν να καλύψουν.

Ο 27χρονος που προστίθεται σε μια μακρά λίστα θυμάτων, ήταν ένα ακόμα θύμα των εργοδοτών και της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς τους απέναντι στους εργαζομένους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Ιωσήφ Αποστολάκης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του 27χρονου, και τόνισε ότι η δουλειά των ντελιβεράδων είναι «βουτηγμένη» στην εντατικοποίηση, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους στον κλάδο να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, καθώς δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες:

«Η δουλειά αυτή είναι από μόνη της “βουτηγμένη” στην εντατικοποίηση. Δεν είναι μόνο το κρύο και η βροχή, είναι το στρες, η πίεση η βιασύνη από την μια παραγγελία στην άλλη. Πόσο μάλλον όταν κάνεις και δεύτερη δουλειά. Γι’ αυτό λέμε στους συναδέλφους πως πρέπει να διεκδικήσουμε οφέλη από τη δουλειά μας που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας».

#ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ #ΣΥΝΘΗΚΕΣΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΑΣΦΑΛΕΙΑΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ