δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Μήνυση στον Ζουγανέλη για τις ρατσιστικές δηλώσεις


Προ ημερών είχε ξεσπάσει σάλος για τις ρατσιστικές δηλώσεις του Ζουγανέλη σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου είπε μεταξύ άλλων:

«Να πω μια αλήθεια, ο Έλληνας μετανάστης δεν έχει καμία σχέση με τους μετανάστες που βλέπουμε εδώ πέρα και φιλοξενούμε εμείς. Καμία σχέση. Να σε φιλοξενήσω αλλά να μου πατήσεις το κεφάλι μέσα στο σπίτι μου; Όχι, δεν το θέλω».

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό κατά το οποίο, όπως είπε, τσακώθηκε με έναν μετανάστη γιατί όταν του πρόσφερε σαλάτα εκείνος του ζήτησε χούμους.

Έπειτα, όπως ο ίδιος αναφέρει, του έφερε την σαλάτα στο κεφάλι...

«Πρέπει κάποια στιγμή να λέμε την αλήθεια. Τσακώθηκα με μετανάστη γιατί όταν τους πήγαμε κάποια στιγμή για να φάνε, εγώ ήμουν αυτός που επιλέχθηκε για να μοιράζω σαλάτες και ένας μου την πετάει και μου λέει «χούμους». Ε, του την έφερα στο κεφάλι! Δεν καταλαβαίνω Χριστό».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Παναγιώτη Δημητρά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου που σχολίασε:

«Καμιά φορά οι επιλογές των ανθρώπων, ναι ακόμα και αυτών που πεθαίνουν της πείνας, δε γίνονται με βάση τη γεύση αλλά τη συνήθεια, την παράδοση και τη θρησκεία. Η τροφή εξάλλου εκτός από ανθρώπινη ανάγκη επιβίωσης είναι και κουλτούρα απ’ όποια χώρα και αν προέρχεσαι».

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, για το ρατσιστικό παραλήρημα του Ζουγανέλη, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Το Παρατηρητήριο στη μήνυση που απέστειλε στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, επισυνάπτοντας και το σχετικό βίντεο, σημείωσε:

«Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο δήλωση του ηθοποιού Γιάννη Ζουγανέλη όπου αντιπαραβάλει ρατσιστικά τους Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό με τους μετανάστες στην Ελλάδα».

#ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ