δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ελληνική ιθαγένεια στους μετανάστες ψαράδες για το Μάτι!


Η καλή είδηση της ημέρας: Και επίσημα η ελληνική ιθαγένεια στους μετανάστες ψαράδες που περισυνέλλεξαν ανθρώπους απ' τη θάλασσα στη φωτιά στο Μάτι!

Πρόκειται για τον Αιγύπτιο Ελ Χαΐμι Εμάντ, 50 ετών, τον 46χρονο συμπατριώτη του Ιμπραχίμ Μούσσα Μαχμούντ και τον Αλβανό Τζέκα Γκάνι, 35 ετών, στους οποίους θα αποδοθεί τιμητικά μεθαύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ελληνική Ιθαγένεια για την αυτοθυσία κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι!

Στις φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι και αποτέλεσαν την χειρότερη είδηση της χρονιάς, οι τρεις μετανάστες ψαράδες, που ζουν στην Ελλάδα πάνω από 22 χρόνια, ρίχτηκαν με αυτοθυσία στην μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, και έσωσαν δεκάδες ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Ο Μαχμούντ που ζει στην χώρα 31 χρόνια, μιλώντας για την αγάπη του για την Ελλάδα, δήλωσε: «Πάντα ένιωθα Έλληνας και τώρα, όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα μας δώσουν την ιθαγένεια, κάτι αισθάνθηκα μέσα στην ψυχή μου. Είναι δική μου χώρα, είναι η πατρίδα μου. Δεν μπορώ να σας πω πόσο χαρούμενος νιώθω που ακούω και τον πρωθυπουργό να μου λέει 'είσαι από εδώ'».

Ο αλβανικής καταγωγής Τζέκα σημείωσε: «Όταν κάποιος έχει ανάγκη πρέπει να τον βοηθάμε, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας».

Και τέλος, ο Εμάντ τόνισε: «Είδα κι εγώ κάποιες αλλαγές, παρότι έχουμε μεγαλώσει εδώ στη Νέα Μάκρη και μας ξέρει όλος ο κόσμος. Μου λένε "ευχαριστώ" στον δρόμο άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τη φωτιά. Απλώς ένιωσαν την ανάγκη να με ευχαριστήσουν για ό,τι έκανα»

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε:

«Είναι η ελάχιστη απόδοση ευγνωμοσύνης και τιμής από την πλευρά του ελληνικού κράτους σε αυτούς τους ανθρώπους, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση με την αυτοθυσία τους και τη συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο».

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 21 Δεκεμβρίου, αναφέρονται τα παρακάτω:

«Οι αλλοδαποί ΕΛ ΧΑΜΙΣΙ ΕΜΑΝΤ, ΜΟΥΣΣΑ ΜΑΧΜΟΥΝΤ και ΤΖΕΚΑ ΓΚΑΝΙ προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς την 23η Ιουλίου 2018 κατά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι Αττικής, οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί, έσπευσαν, ανάμεσα στους δεκάδες Έλληνες ψαράδες, αυτοβούλως με αυτοθυσία, αψηφώντας τον κίνδυνο, να σώσουν και έσωσαν δεκάδες συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, των οποίων οι ζωές κινδύνευσαν. Η αυταπάρνηση και η εξαιρετική συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο των συγκεκριμένων μεταναστών που διαβιούν μάλιστα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα επί σειρά ετών, συνιστούν πράξεις που εμπίπτον τόσο στη γραμματική διατύπωση του νόμου περί προσφοράς εξαιρετικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, όσο και στο πνεύμα του και συνεπώς συντρέχει η προϋπόθεση εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης του άρθρου 13 "τιμητική πολιτογράφηση" του ν.3284/2004».

Η τιμητική ιθαγένεια στους μετανάστες ψαράδες για το Μάτι, αποτελεί πράξη δικαιοσύνης, και μόνο να πανηγυρίσουμε μπορούμε για αυτήν, όμως δεν γίνεται να μην σημειώσουμε ότι η ιθαγένεια πρέπει να δοθεί σε όλους.

#ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ