δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Το Σουδάν μπλοκάρει τα social media για να καταπνίξει τον λαϊκό ξεσηκωμό


Εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται σε αναβρασμό το Σουδάν, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ραγδαία αύξηση της τιμής του ψωμιού και του κόστους ζωής.

Οι διαδηλωτές ζητούν από τον πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ ελ-Μπεσίρ, να παραιτηθεί.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ήδη ως «εξέγερση», πνίγηκαν στο αίμα.

Μέσα σε 11 μέρες διαμαρτυριών, έχουν χάσει την ζωή τους 19 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 397.

Ωστόσο, υπήρξε προσπάθεια «κουκουλώματος» σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων. Μέχρι την Πέμπτη είχαν αναφερθεί επίσημα μόλις 8 θάνατοι μεταξύ των διαδηλωτών.

Μπορεί ο επίσημος αριθμός αυτή την στιγμή να είναι 19, αλλά η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία από τη δική της πλευρά είχε αναφέρει πως σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι στα επεισόδια.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Παρασκευή τις αρχές του Σουδάν να διενεργήσουν έρευνα για τον θάνατο πολλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Στο Σουδάν όπου η τιμή του ψωμιού τριπλασιάστηκε και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τον οικονομικό μαρασμό, οι δίκαιες διεκδικήσεις τους, έφεραν ως αποτέλεσμα την παραίτησή του ο Αμπντάρουφ Γκρνας, αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας στην επαρχία του Βορρά. Πρόκειται για την πρώτη παραίτηση μετά τον ξεσηκωμό.

Ακτιβιστές και οργανώσεις της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, ένα δίκτυο σουδανών δημοσιογράφων το οποίο αγωνίζεται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης κάλεσε την Πέμπτη σε τριήμερη απεργία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωση του κάλεσε τον λαό να συμμετέχει σε νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες:

«Καλούμε τον σουδανικό λαό να συνεχίσει τις διαδηλώσεις του μέχρι να επιτύχουμε τη νίκη ανατρέποντας το καθεστώς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά μέλη του ΚΚ του Σουδάν έχουν συλληφθεί..

Η κυβέρνηση και οι αρχές του Σουδάν, σε μία προσπάθεια να καταστείλουν τον λαϊκό ξεσηκωμό, εστίασαν στα social media για να καταπνίξουν τις αντιδράσεις.

Το NetBlocks συνέλεξε τις προηγούμενες ημέρες στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν πολλαπλές απόπειρες να μπλοκαριστούν πλατφόρμες μεταξύ των οποίων το Twitter, το WhatsApp, το Facebook και το Instagram, με προφανή στόχο να δυσκολευτεί η επικοινωνία και ο συντονισμός μεταξύ των διαδηλωτών..

Η πρόσβαση μπλοκαρίστηκε σε βασικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών όπως οι MTN Sudan, Zain Sudan, Kanartel και Sudatel.

Η ένωση υποστήριξης ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now σημείωσε:

«Οι αρχές του Σουδάν φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να αναχαιτίσουν την πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα για να περιορίσουν την κρίση, καθώς και να περιορίσουν τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι γίνεται στη χώρα.

Αυτή η προσπάθεια λογοκρισίας και ελέγχου της πληροφορίας πρέπει να σταματήσει».