δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Τα Χριστούγεννα στις φυλακές δεν έχουν λαμπάκια και γλυκά, αλλά θανάτους και αυτοκτονίες..


Την φετινή χρονιά θρηνήσαμε έναν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους στην φυλακή.

Το τελευταίο 8μηνο της χρονιάς έχασαν την ζωή τους 10 κρατούμενοι, στα λεγόμενα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, που κάθε άλλο παρά αυτό το ρόλο έχουν.

Ο αριθμός των νεκρών κρατούμενων, αυξήθηκε την εβδομάδα των Χριστουγέννων, κατά την οποία είχαμε έναν θάνατο και μία αυτοκτονία.

Την ημέρα των Χριστουγέννων άφησε την τελευταία του πνοή ένας 27χρονος κρατούμενος- υπόδικος, ο οποίος περίμενε την δίκη του και συμμετείχε σε πρόγραμμα απεξάρτησης μεθαδόνης μέσω του ΟΚΑΝΑ.

Την τελευταία του πνοή άφησε στην απομόνωση των πειθαρχείων της Δ’ Πτέρυγας, ολομόναχος...

Τα αίτια του θανάτου του άτυχου νεαρού άντρα δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, εφόσον αναμένονται το πόρισμα των ιατροδικαστών από την νεκροψία και οι τοξικολογικές εξετάσεις.

Ακόμα ένα ανατριχιαστικό περιστατικό σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε στο «εορταστικό κλίμα» στις ελληνικές φυλακές.

Ένας κρατούμενος βρέθηκε κρεμασμένος από μια ζώνη, λίγες ημέρες πριν αποφυλακιστεί...

Ο άντρας νοσηλευόταν στο ψυχιατρείο των φυλακών, φυσικά χωρίς επίβλεψη και την απαραίτητη φροντίδα, όπως φάνηκε από την εξέλιξη των γεγονότων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει καταδικάσει την Ελλάδα για τους απάνθρωπους όρους και συνθήκες κράτησής στις φυλακές Δομοκού και το νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού.

Στην Ελλάδα, επιπλέον, έχει επιδικαστεί χρηματική αποζημίωση σε κρατούμενους, βαριά ασθενείς, για βασανιστήρια κατά της ανθρωπινής ζωής παράλληλα με τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Όσον αφορά τις συνθήκες στην ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλέστηκε την Σύμβαση για την πρόληψη της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης προτρέποντας τις ελληνικές αρχές να εγκαταλείψουν άμεσα την τρέχουσα πρακτική, όσον αφορά τη χρήση των προστατευτικών κελιών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την έκθεση, επικρατούν άθλιες συνθήκες υγιεινής, καθαριότητας και διαβίωσης καθώς σε πολλούς θαλάμους και κελιά διαπιστώθηκε πως οι κρατούμενοι κοιμούνται χωρίς στρώματα.

Παρά, λοιπόν, την έκθεση- κόλαφο, και τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης που έρχονται συνεχώς στο φως, δεν ιδρώνει κανενός το αυτί, με αποτέλεσμα η μακρά λίστα με τους αδικοχαμένους κρατούμενους να αυξάνεται.

#ΦΥΛΑΚΕΣ