δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Η οικογένεια του Ζακ μηνύει τους μπάτσους και τον διασώστη του ΕΚΑΒ


Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου κατέθεσε μήνυση, χθες 28/12, σε βάρος των οκτώ αστυνομικών, για τους οποίους έγινε ΕΔΕ και ενός διασώστη του ΕΚΑΒ.

Την ανακοίνωση πραγματοποίησαν οι συνήγοροι της οικογένειας, οι οποίοι ανέφεραν:

«Η μήνυση αποτυπώνει τη βούληση της οικογένειας του θανόντος να αποδοθούν ορθά οι ποινικές κατηγορίες και να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι για τα αδικήματα που διέπραξαν».

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, οι τέσσερις πρώτοι αστυνομικοί μηνύονται ως άμεσοι αυτουργοί της ανθρωποκτονίας που είχε ως θύμα τον Ζαχαρία Κωστόπουλο, οι δε πέντε λοιποί ως απλοί συνεργοί στο αυτό αδίκημα.

Οι τέσσερις πρώτοι μηνύονται επίσης και για τέλεση βασανιστηρίων κατά του θύματος, ενώ ο διασώστης του ΕΚΑΒ μηνύεται για κακουργηματική έκθεση.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες γνωστοποιήθηκε ότι ολοκληρώθηκε το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τους οκτώ αστυνομικούς που πραγματοποίησαν το δεύτερο λιντσάρισμα στον Ζακ Κωστόπουλο, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Το πόρισμα υποβλήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στις 24 Δεκεμβρίου και πρόκειται να υποβληθεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο θα αποφασίσει εάν θα επικυρωθούν οι ποινές ή όχι, ενώ παράλληλα θα ελεγχθεί εάν τηρήθηκαν τόσο οι τύποι όσο και η ουσία του πειθαρχικού κώδικα.

Το πόρισμα προτείνει την απόταξη των τεσσάρων αστυνομικών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη ποινή, και την επιβολή της αργίας με το ερώτημα της απόλυσης για τους άλλους τέσσερις, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ποινή.

Η ανακοίνωση των συνηγόρων αναφερόμενη στην ολοκλήρωση των εργασιών της ΕΔΕ για τους αστυνομικούς, τονίζει:

«Η εξέλιξη της ΕΔΕ προς την κατεύθυνση της επιβολής των ανώτατων πειθαρχικών ποινών στους ελεγχόμενους, συνάδει προς τη σοβαρότητα της υπόθεσης και την ανάγκη πλήρους διερεύνησής της».

Εξώδικο στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. από τον Θ. Πλεύρη

Παράλληλα με την είδηση της μήνυσης της οικογένειας, ο γνωστός ακροδεξιός δικηγόρος Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε μέσω twitter ότι έστειλε εξώδικο στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας επειδή είδε το φως της δημοσιότητας το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος των οκτώ αστυνομικών.

#ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΒΙΑ #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΑΠΟΝΟΜΗ