δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Νέο κρούσμα ξυλοδαρμού ντελίβερα από την εργοδοσία


Διανομέας σε επισιτιστική επιχείρηση έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αγνώστους, οι οποίοι δρούσαν εξ ονόματος του εργοδότη του, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Πρόκειται για έναν μετανάστη εργαζόμενο, ο οποίος δουλεύει στον κλάδο των ταχυμεταφορών, στο Περιστέρι, κάτω από το καθεστώς υποασφάλισης.

Ο εργαζόμενος κατέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας μόλις διαπίστωσε ότι ο εργοδότης του του κολλάει ελάχιστα ένσημα, τα οποία δεν επαρκούσαν για την ανανέωση της άδειας παραμονής του στην Ελλάδα.

Έπειτα από την κίνηση του να απευθυνθεί στην επιθεώρηση εργασίας, έλαβε και την αναμενόμενη «τιμωρία» από τον εργοδότη του, δηλαδή την απόλυση.

Έκτοτε ξεκίνησε η κόλαση για τον μετανάστη εργαζόμενο, καθώς άρχισε να δέχεται απειλές και προειδοποιητικά μηνύματα ούτως ώστε να προσέλθει να υπογράψει ότι δήθεν εξοφλήθηκε και να αποσύρει την καταγγελία του στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και δεύτερη απόλυση από δεύτερη επιχείρηση στην οποία είχε βρει δουλειά, μόλις ο εργοδότης του έμαθε ότι είχε κάνει καταγγελία στον προηγούμενο.

Στην συνέχεια βρήκε και τρίτη δουλειά, σε επιχείρηση επισιτισμού.

Την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ, έπρεπε να παραδώσει παραγγελία, κατά την οποία του ζητήθηκε να μην χτυπήσει το κουδούνι, αλλά να πατήσει την κόρνα.

Όταν έφτασε και κόρναρε, δεν βγήκε κανείς από το σπίτι, αντιθέτως βγήκαν από παρκαρισμένο αυτοκίνητο δύο άντρες, οι οποίοι κρατούσαν έγγραφα ζητώντας του να υπογράψει τις απαιτήσεις του πρώτου εργοδότη, τον οποίο είχε καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Εκείνος αρνήθηκε να το κάνει, με αποτέλεσμα οι δύο άντρες να αρχίσουν να τον χτυπούν, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο.

Η ΠΟΕΕΤ δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση στον εισαγγελέα, καταγγέλλοντας παράλληλα τη βία και την εκμετάλλευση που επικρατεί στον κλάδο του επισιτισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ

Ο SHAKIL CHAUDHRY MOHAMMAD εργαζόταν σε επισιτιστική επιχείρηση στο Περιστέρι ως διανομέας, υποασφαλισμένος σε σχέση με τη πραγματική απασχόληση (από 29/08/2017 έως 24/09/2018 και ωράριο εργασίας έξι ώρες το λιγότερο έως 12 ώρες το ανώτερο ημερησίως). Όταν διαπίστωσε ότι τα ελάχιστα ένσημα που τον ασφάλιζαν δεν επαρκούσαν για την ανανέωση της άδειας παραμονής κατέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας και έκτοτε άρχισε ο Γολγοθάς του. Απολύθηκε από τον εργοδότη, αλλά και από την επόμενη επιχείρηση όταν "ενημερώθηκαν" ότι είχε καταγγείλει τον προηγούμενο. Δέχονταν απειλητικά μηνύματα να προσέλθει να υπογράψει ότι δήθεν εξοφλήθηκε και να αποσύρει την καταγγελία του. Κατάφερε να βρει μια ακόμη εργασία και τη Παρασκευή τη νύχτα τον έστειλαν με παραγγελία σε μια διεύθυνση που του επισημάνθηκε να μη χτυπήσει το κουδούνι και να πατήσει τη κόρνα του δικύκλου. Αντί για τους παραλήπτες της παραγγελίας βγήκαν από αυτοκίνητο δύο μπράβοι που του ζήτησαν να υπογράψει τις απαιτήσεις του αφεντικού, αρνήθηκε και αντί φιλοδωρήματος δέχθηκε ανηλεή χτυπήματα. Πέρασε τη νύχτα στο νοσοκομείο και έπεται η συνέχεια για την αναγκαία ποινική διαδικασία. Ενημερώσαμε ήδη το γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ και θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα. Η ΠΟΕΕΤ καταγγέλλει τη βία και εκμετάλλευση που επικρατεί στον Επισιτισμό. Τα επιδόματα εορτών και αδείας είναι άγνωστη έννοια, τακτοποιούνται μόνο ασφαλιστικά και όπου καταβάλλονται λόγω τραπεζικής μισθοδοσίας, οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να επιστρέφουν τα χρήματα πίσω στους εργοδότες. Οι συνθήκες υποκόσμου που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι όνειδος για μια ευνομούμενη πολιτεία, οι υπηρεσίες του Κράτους οφείλουν να στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας».

#ΑΣΦΑΛΕΙΑΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ #ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ