δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Τα νεκρά παιδιά στα κέντρα κράτησης μεταναστών στις ΗΠΑ..


Νεκρό 8χρονο αγοράκι σε αμερικανικό κέντρο κράτησης μεταναστών..

Οι αμερικανικές αρχές μετανάστευσης ανακοίνωσαν ον θάνατο ενός 8χρονου αγοριού από τη Γουατεμάλα, που βρισκόταν μαζί με τον πατέρα του σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Νέο Μεξικό.

Το αγοράκι είχε δείξει σημάδια αδιαθεσίας και το πήγαν μαζί με τον πατέρα του στο νοσοκομείο της πόλης Αλαμογόρδο.

Εκεί παρόλο που του διαγνώστηκε ότι περνούσε κρυολόγημα με πυρετό, το έστειλαν πίσω στο κέντρο κράτησης, απλώς δίνοντάς του κάποια φάρμακα.

Στο κέντρο κράτησης παρουσίασε συμπτώματα ναυτίας και λίγες ώρες μετά πέθανε, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη.

Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου παιδιού σε ένα μήνα σε χώρο κράτησης, καθώς κοριτσάκι 7 χρονών δεν άντεξε επίσης..

Η είδηση του θανάτου της 7χρονης μετανάστριας, Γιακελίν Κάαλ, επίσης από την Γουατεμάλα, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Το μικρό κορίτσι, μαζί με τον πατέρα του, βρίσκονταν σε μία ομάδα περίπου 160 μεταναστών που παραδόθηκαν σε συνοριοφύλακες των ΗΠΑ στο Νέο Μεξικό, στις 6 Δεκεμβρίου.

Έπειτα από τον διεθνή σάλο που προκλήθηκε, ο ΟΗΕ καλούσε τις αρχές των ΗΠΑ να διεξαγάγουν πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο της.

Ο ΟΗΕ, ακόμα, ζητούσε, με αφορμή τον θάνατο παιδιού σε κέντρο κράτησης, να σταματήσει η κράτηση παιδιών.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, Φελίπε Γκονσάλες Μοράλες, μετά τον θάνατο της μικρής, δήλωνε: «θα πρέπει να δοθεί αποζημίωση στην οικογένειά της και αν βρεθεί ότι είναι υπεύθυνοι αξιωματούχοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Προφανώς, δεν άλλαξαν και πολλά, καθώς είχαμε και δεύτερο θάνατο παιδιού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, οι συνθήκες του θανάτου των δύο παιδιών μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.

Παρουσίασαν και το δύο υψηλό πυρετό, επισκέφθηκαν γιατρό και κατόπιν επέστρεψαν στα κέντρα κράτησης, ενώ δεδομένα έχρηζαν νοσηλείας, όπου και άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Οι αρχές ανέφεραν ότι το κορίτσι πέθανε από αφυδάτωση και εξάντληση, ενώ για το αγόρι, προς το παρόν δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες, πέραν του γεγονότος ότι πέθανε από ένα κρύωμα.

Έστω και ένα παιδί, να πεθαίνει εξαιτίας συνθηκών κράτησης, είναι αδιανόητο.

Έστω και ένα παιδί να κρατείται είναι ντροπή για την ανθρωπότητα.

Πόσο μάλλον δύο.

#ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ #ΗΠΑ #ΗΠΑΒΙΑ