δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Εργοδότης πήγε στο σπίτι εργαζόμενης και πήρε πίσω το δώρο Χριστουγέννων


Ακόμα ένα περιστατικό εργασιακού μεσαίωνα, που θυμίζει τρολιά, σημειώθηκε στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές καταγγελίες για το φαινόμενο, κατά το οποίο, τα αφεντικά καταβάλλουν το δώρο των Χριστουγέννων, όπως υποχρεούνται και μετά το ζητούν πίσω από τους εργαζόμενους.

Στην Κρήτη, σύμφωνα με καταγγελίες που φθάνουν στο Εργατικό Κέντρο και στο Σωματείο Επισιτισμού, καταγράφονται πολλά περιστατικά.

Ένα τέτοιο απίστευτο περιστατικό συνέβη στα Χανιά, όταν την πόρτα του σπιτιού μετανάστριας εργαζόμενης χτύπησε αιφνιδίως ο εργοδότης της, ο οποίος της ζήτησε πίσω το δώρο Χριστουγέννων.

Το φαινόμενο έχει γίνει «μόδα» και έχει καταγραφεί ακόμα και περιστατικό όπου υπάλληλος και επιχειρηματίας πήγαν μαζί στο ΑΤΜ για να γίνει η ανάληψη των χρημάτων και να επιστραφεί άμεσα στον πρώτο το χρηματικό ποσό που κατέθεσε.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Χανίων κ. Ιωσήφ Αποστολάκης:

«Γνωρίσαμε περιπτώσεις συναδέλφων που πήγανε στο ΑΤΜ μαζί με κάποιους απ’ τους εργοδότες .Γνωρίσαμε ακόμη και περίπτωση αλλοδαπής που χτύπησε την πόρτα του σπιτιού της ο εργοδότης και της είπε φέρε μου τα χρήματα του δώρου πίσω».

Ακόμα τόνισε ότι στον κλάδου του επισιτισμού παρατηρήθηκε το φαινόμενο, ο εργοδότης να ζητάει όχι από έναν εργαζόμενο, αλλά από το σύνολο του προσωπικού, να του επιστρέψουν το ποσό που κατέθεσε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Με αυτό τον τρόπο και ο ίδιος φαίνεται νόμιμος, εφόσον έχει καταβάλει το δώρο και δεν δίνει ούτε ένα ευρώ τελικά, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά..

Επιπλέον ο πρόεδρος ανέφερε: «Οι καταγγελίες δυστυχώς που έχουν γίνει, γίνονται μετά που θα περάσουν οι γιορτές και τα χρήματα έχουν δοθεί ήδη πίσω. Οι πιέσεις και η τρομοκρατία στην αγορά εργασίας είναι τεράστια μπροστά στο φόβο την ανεργίας αλλά από την άλλη κανένας συνάδελφος δε πρέπει να επιστρέφει δεδουλευμένες αποδοχές» Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων προτρέπει τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν στους εκβιασμούς και να καταγγέλλουν αυτά τα φαινόμενα, αρνούμενοι να επιστρέψουν το δώρο που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται.

«Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να μην επιστρέφουν το δώρο. Είναι κόπος δικός τους και είναι κρίμα να το χάνουν απ το οικογενειακό τους εισόδημα» Το Εργατικό Κέντρο Χανίων καλεί τους εργαζόμενους στους οποίους είτε δεν καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων, είτε καταβληθεί και ζητηθεί να επιστραφεί, να απευθυνθούν στα πρωτοβάθμια σωματεία ή στις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας. Είναι απόλυτα λογικό, με τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν, οι εργαζόμενοι να φοβούνται και να κάνουν ότι τους πουν τα αφεντικά.

Όμως αυτό δεν είναι λύση.

Πρέπει να καταγγέλλονται και να ξεφτιλίζονται δημόσια όσοι προχωρούν σε τέτοιες πρακτικές, μέσω της δημοσιοποίησης της πράξης τους, έτσι ώστε να μην θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις, και οι εργαζόμενοι να μην στερούνται το δικαίωμα να τους παρέχονται οι δεδουλευμένες αποδοχές τους.

#ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ