δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

«Νόμο σκλάβων» με 400 υπερωρίες τον χρόνο ετοιμάζει η ουγγρική κυβέρνηση


Η ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική και αντεργατική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, ετοιμάζεται να ψηφίσει την Τετάρτη έναν «νόμο σκλάβων», όπου μεταξύ άλλων δίνει το δικαίωμα στα αφεντικά να απασχολούν εργαζόμενους για 400 ώρες εκτός του κανονικού ωραρίου, από 250 που προβλέπεται σήμερα.

Ο αντεργατικός νόμος έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από συνδικάτα εργαζομένων, τα οποία πραγματοποιούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και έδωσαν το όνομα «νόμος σκλάβων», το νομοσχέδιο που είναι προς ψήφιση.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος αφορά την μεταρρύθμιση του Εργατικού Δικαίου και θα υποχρεώνει τους εργαζομένους στην Ουγγαρία να εργάζονται 2 ώρες επιπλέον ημερησίως ή μία ημέρα ακόμα την εβδομάδα...

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Ορμπάν επανήλθε στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς αποτυχημένα είχε προσπαθήσει να αυξήσει τις υπερωρίες και την περσινή χρονιά.

Φυσικά, η κυβέρνηση, όπως έχουμε δει ξανά στο παρελθόν, προσπαθεί να πείσει τον λαό ότι ο νόμος είναι «ευκαιρία» (!) για όποιον θέλει να δουλέψει και να κερδίσει περισσότερα...

Βέβαια, η αμοιβή για τις υπερωρίες θα συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, γεγονός που ακυρώνει κάθε συλλογική διαπραγμάτευση.

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, το ωράριο θα παραμείνει στις 40 ώρες την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για τις υπερωρίες τους.

Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς αλλάζουν οι απαιτήσεις των εργοδοτών και κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι να χάσουν την δουλεία τους εφόσον δεν συμφωνήσουν να εργάζονται σαν σκλάβοι, για υπερωρίες που είναι αμφίβολο και αν θα πληρωθούν ποτέ.

Τα ουγγρικά συνδικάτα αναλύουν ότι το μέτρο ουσιαστικά θα οδηγήσει τους εργαζομένους σε 800 υπερωρίες συνολικά τον χρόνο και σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο θα έχει «ανυπολόγιστες συνέπειες για τον προγραμματισμό της ζωής, αλλά ακόμα και την υγεία των εργαζομένων».

Ακόμα τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι ήδη υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις απλήρωτων υπερωριών, γεγονός που αποδομεί το γελοίο επιχείρημα του «παραπάνω δουλειά - παραπάνω λεφτά» και αποδεικνύει ότι το μέτρο έχει ως μόνο στόχο την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωση τα συνδικάτα:

«Οι κυρίαρχοι ξεκίνησαν μια επίθεση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Θέλουν να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους σε 50 μέρες υπερωριακής απασχόλησης, να φέρουν το δημόσιο τομέα σε ακόμα δυσκολότερη θέση και βρίσκεται σε κίνδυνο η ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας».

Παρέμβαση Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Ουγγαρίας

Παρέμβαση με τρικάκια στην πρεσβεία της Ουγγαρίας, πραγματοποίησε ο Ρουβίκωνας, ο οποίος καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Όρμπαν και σημειώνει ότι «ο φασισμός παρά τα πολλά του πρόσωπα έχει σταθερούς εχθρούς: τους ξένους, τους πρόσφυγες, τους ρομά, τους φτωχούς, τους εργάτες»..

Αναλυτικά το κείμενο του Ρουβίκωνα:

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια συνεχόμενη αύξηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, είτε μέσω της ανόδου των φασιστικών/ναζιστικών κομμάτων, είτε μέσω της μετατόπισης της πολιτικής ατζέντας των “κεντροδεξιών” κομμάτων όλο και πιο “δεξιά”.

Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, ΗΠΑ, Βραζιλία, είναι μόνο μερικές από αυτές τις χώρες .Η Ουγγαρία αποτελεί ακόμα ένα τέτοιο παράδειγμα όπου ο δεξιός κυβερνών συνασπισμός έχει να “αντιμετωπίσει” την αξιωματική αντιπολίτευση των ναζί.

Τα τελευταία χρόνια ο Βίκτωρ Όρμπαν έχει προχωρήσει σε μια σειρά “μεταρρυθμίσεων” οι οποίες οδηγούν στην δημιουργία αυτού που κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως ολοκληρωτικό καθεστώς: έλεγχος της δικαιοσύνης, εξαγορά των περισσοτέρων ΜΜΕ της χώρας από φίλους της κυβέρνησης, στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων ως υπόπτων.

Η κυβέρνηση Όρμπαν επίσης ήταν η πρώτη χώρα που έφτιαξε φράχτη για να σταματήσει τις προσφυγικές ροές κατά την διάρκεια της κρίσης του 2015. Αυτή η κίνηση συμπληρώθηκε από την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες όπου εάν κάποιος πρόσφερε έστω και ένα πιάτο φαγητό σε “παράτυπο” μετανάστη κινδύνευε με φυλάκιση ενός έτους.

Και αν κάποιοι πίστευαν ότι η ακροδεξιά βαρβαρότητα θα σταματούσε στους μετανάστες, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας το φετινό Οκτώβρη τους διέψευσε. Από δω και πέρα αν είσαι άστεγος στην Ουγγαρία είναι ποινικό αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση ή υποχρεωτική εργασία και κατάσχεση των όποιων υπαρχόντων έχει ο άστεγος.

Ακόμα μια μεταρρύθμιση της Ουγγρικής κυβέρνησης είναι ο καινούριος νόμος για τα εργασιακά που θα επιτρέπει την αύξηση των υπερωριών, που θα μπορεί μια εταιρία να απασχολεί τους εργαζομένους της, κάτι που φυσικά αποτελεί πάγιο αίτημα των αφεντικών της χώρας και ιδίως των βιομηχάνων.

Έτσι λοιπόν είναι ξεκάθαρο, ότι ο φασισμός παρά τα πολλά του πρόσωπα έχει σταθερούς εχθρούς: τους ξένους, τους πρόσφυγες, τους ρομά, τους φτωχούς, τους εργάτες.

Για αυτούς τους λόγους σήμερα 10/12/2018 επισκεφθήκαμε την πρεσβεία της Ουγγαρίας.

ΥΓ: Η σημερινή ενέργεια μας εντάσσεται στην 1η παγκόσμια ημέρα δράσης στην οποία συμμετέχουμε μαζί με άλλες αναρχικές, αυτόνομες & αντιεξουσιαστικές ομάδες από 17 χώρες, σε πάνω από 60 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο».

#ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ #ΟΥΓΓΑΡΙΑ #ΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΦΑΣΙΣΤΙΚΑΚΟΜΜΑΤΑ