Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού με 98% αναπηρία...

10.12.2018

 

Το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, καθώς έκρινε ότι ναι μεν η περίπτωσή του εμπίπτει στο άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, ωστόσο θα πρέπει να εκτίσει 25 πραγματικά έτη από την ποινή του πριν ανοίξει η πόρτα της φυλακής, ώστε να εξέλθει. 

 

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του το ποσοστό αναπηρίας του Ξηρού από 67%, που ήταν στην αρχή, ανήλθε σε 98%, έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος της όρασης που του είχε απομείνει. 

 

Ο ίδιος βρίσκεται στην φυλακή εδώ και 16 χρόνια, όμως αυτά διπλασιάζονται και υπολογίζονται ως 32, καθώς ο νομοθέτης αναγνωρίζει το πρόσθετο βάρος της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του, άρα μιλάμε για τα υπερτριπλάσια χρόνια από ότι προβλέπει ο νόμος. 

 

Στο παρελθόν ο Σ. Ξηρός έχει  καταθέσει έξι αιτήσεις αποφυλάκισης μόνο με το άρθρο 557 του Ποινικού Κώδικα, για ανήκεστο βλάβη, και όλες οι αιτήσεις αυτές είχαν απορριφθεί.

 

Αυτή ήταν και η 7η αίτηση, η οποία όμως για πρώτη φορά έγινε με βάση τον «νόμο Παρασκευόπουλου». 

 

Παρά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου είχε προσφύγει ο Σάββας Ξηρός τον Σεπτέμβριο του 2010, για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, περί βασανισμού ή απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, δεν αποφυλακίστηκε ούτε τώρα.  

 

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο Παρασκευόπουλου, δίνει δυνατότητα σε περιπτώσεις ισοβιτών κρατουμένων με ποσοστό αναπηρίας 80% και εφόσον έχουν εκτίσει δέκα έτη, σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας, να εκτίουν το «υπόλοιπο της ποινής τους στην κατοικία τους». 

 

Κατά την εκτίμηση του εισαγγελέα, όμως, αν ο Ξηρός αφεθεί ελεύθερος "θα καταστεί πόλος έλξεως, καθοδηγητής, αλλά και ιδεολογικός στρατολόγος"… 

 

Ακόμα, ο αντεισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου σημείωσε στην πρότασή του πως ο Ξηρός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επικαλεστεί το εν λόγω άρθρο καθώς, κατά την άποψή του (!), ο νομοθέτης δεν περιλαμβάνει όσους έχουν ποινές πολλαπλών ισοβίων όπως αυτός. 

 

Αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, ο Παττακός τώρα πολύ το διασκεδάζει.  

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

© 2018 by RIPES

*Η συγγραφή και ανάρτηση ειδήσεων και άρθρων

στο site των Ριπών γίνεται εθελοντικά.