δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Στρατός, πλαστικές σφαίρες και τεθωρακισμένα χθες στην Γαλλία


Παρά την πρώτη υποχώρηση Μακρόν για την μη αύξηση του φόρου των καυσίμων, τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες, που ήταν η αφορμή για την εμφάνιση των κίτρινων γιλέκων, ο λαός της Γαλλίας κατέβηκε ξανά στους δρόμους χθες Σάββατο.

Τα κίτρινα γιλέκα έκαναν την εμφάνισή τους στις 17 Νοέμβρη και αποτελούν ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό και πολιτικό κίνημα, το οποίο πλέον έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας δημιουργώντας μια σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα.

Ξεκίνησαν να εξεγείρονται ζητώντας από την κυβέρνηση να αναστείλει το μέτρο για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, όμως τα αιτήματά τους μετατράπηκαν και διευρύνθηκαν, ζητώντας αλλαγή πολιτικής, αύξηση της αγοραστικής δύναμης, κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα μέτρα καταστολής κατά τις κινητοποιήσεις του Σαββάτου ήταν πρωτοφανή.

Η χθεσινή μέρα ήταν ημέρα μαζικών διαμαρτυριών, καθώς 125.000 Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν και ημέρα άγριας καταστολής στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», με 89.000 μπάτσους να επιστρατεύονται.

Η αστυνομία, έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει και πλαστικές σφαίρες κατά των άοπλων διαδηλωτών.

Μάλιστα, σε βίντεο φαίνεται το χτύπημα που δέχεται από πλαστική σφαίρα άοπλος διαδηλωτής και στη συνέχεια μόλις πηγαίνουν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνο προς την πλευρά τους...

Ακόμα, 20χρονη κοπέλα, τραυματίστηκε από πλαστική σφαίρα που δέχτηκε, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι της.

Οι τραυματίες ήταν περισσότεροι από 135 και οι μπάτσοι προχώρησαν σε πάνω από 1.300 προσαγωγές, από τις οποίες οι 975 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με τους διαμαρτυρόμενους σε Μπορντώ, Τουλούζη, Μασαλία, ακόμη και στην Νάντη, ενώ στο Παρίσι, έκαναν τον γύρο του κόσμου, εικόνες με τεθωρακισμένα και δακρυγόνα στην περίμετρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, μιλά για αποκατάσταση της «εθνικής ενότητας» και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, ευχαρίστησε και επαίνεσε την αστυνομία...

Σημειώνεται ότι χθες τα «κίτρινα γιλέκα» επεκτάθηκαν στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Πραγματοποιήθηκαν πορείες σε Βρυξέλλες, όπου συνελήφθησαν 400 άνθρωποι, Χάγη και Άμστερνταμ.

Στην Γαλλία το επόμενο «ραντεβού» των κίτρινων γιλέκων είναι το επόμενο Σάββατο, με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων και δημοτικών συμβούλων.

Από τις εικόνες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ξεχωρίσαμε την παρακάτω, στην οποία ομάδα διαδηλωτών κρατούσε πανό όπου υπέγραψαν με ένα σφυροδρέπανο και έγραψαν:

«Από τα κίτρινα γιλέκα ενάντια στον πληθωρισμό στο κόκκινο λάβαρο για την επανάσταση»!

#ΓΑΛΛΙΑ #ΓΑΛΛΙΑΒΙΑ #ΓΑΛΛΙΑΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ