δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Το χαστούκι είναι κακοποίηση και για την σεξουαλική παρενόχληση δεν ευθύνεται το θύμα, Ιωάννα μου.


«Και ποια γυναίκα δεν έχει φάει ένα χαστούκι πάνω στον έντονο τσακωμό;» αναρωτήθηκε χαζογελώντας η Σταρ Ελλάς και παρολίγον μοντέλο σε τηλεριάλιτι, Ιωάννα Μπέλλα.

Και συνέχισε: «Όποια δεν έχει φάει ή όποια δεν έχει κάνει πλαστικές λέει ψέματα...»

Και έτσι, σε ένα απόσπασμα 10 δευτερολέπτων, έγινε σαφές και στους πλέον ανίδεους, πως νομιμοποιείται η βία και συγκεκριμένα η βία εναντίον των γυναικών.

Πως το κουτί της τηλεόρασης γίνεται επικίνδυνο, πως κανονικοποιούνται εγκλήματα.

Όταν εν μία νυκτί γίνονται σταρ και πρότυπα για νέα κορίτσια «γλάστρες», οι οποίες θεωρούν φυσιολογικό και ξεστομίζουν στον τηλεοπτικό αέρα ότι είναι οκ να ένας άνθρωπος να χτυπάει έναν άλλον.

Όταν ακόμα και μαγνητοσκοπημένες εκπομπές δεν φροντίζουν να «κόψουν» το απόσπασμα.

Όταν τα κανάλια είναι επιπέδου ΑΝΤ1, όταν οι εκπομπές είναι επιπέδου «The tonight show», όταν οι παρουσιαστές είναι επιπέδου Αρναούτογλου...

Η συζήτηση, όμως δεν σταμάτησε εκεί... Ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα!

«Στη ζωή μας ελκύουμε αυτό που στην πραγματικότητα επιζητούμε. Δεν έχω πέσει ποτέ θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης γιατί δεν το έχω προκαλέσει», δήλωσε η εστεμμένη.

Οπότε προφανώς, ήδη νομιμοποιείται το χαστούκι, διότι όλες οι γυναίκες το έχουν προκαλέσει, και αφετέρου η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του θύματος, όπως ακούστηκε στο πανελλήνιο από τον τηλεοπτικό αέρα του Αντ1!

Τα όσα ειπώθηκαν σε αυτήν την τηλεοπτική συνέντευξη, κανονικά δεν θα έπρεπε ποτέ να προβληθούν, και εφόσον προβλήθηκαν δεν θα έπρεπε να χρειάζεται καν σχολιασμός.

Παρόλα αυτά, σε μία χώρα που ο σεξισμός κάνει πάρτυ, που γυναίκες κακοποιημένες και μη, που δεν έχουν λάβει την παιδεία και την στήριξη, παρακολουθούν τέτοιες δηλώσεις και που ημέρες βαθιάς θλίψης εξαιτίας του βιασμού στην Ρόδο και των σχολίων που ακολούθησαν, ακούγονται αυτά τα πράγματα, προφανώς δεν είναι τίποτα ακόμα αυτονόητο και όλα πρέπει να απαντηθούν.

Όταν μια γυναίκα έχει αποδεχτεί και δηλώνει δημοσίως, επηρεάζοντας και άλλες, ότι το χαστούκι είναι κάτι φυσιολογικό και ότι για να βιώσεις σεξουαλική παρενόχληση την έχεις προκαλέσει, δεν αρκεί απλά να νουθετήσεις κάποια Ιωάννα Μπέλλα.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος του προβλήματος της γενικότερης διάδοσης των σεξιστικών αντιλήψεων στην κοινωνία.

Αυτό που ακούστηκε προχθές το βράδυ, εντάσσεται στην ευρύτερη πατριαρχία και μισογυνισμό που είναι ριζωμένα στις κοινωνίες, χωρίς αυτό καθόλου να απαλλάσσει την προσωπική ευθύνη που έχει ο καθένας για τα λεγόμενά του.

Όμως, όσο η κοινωνική ρίζα της πατριαρχίας, της βίας, της παρενόχλησης, ακόμα και του βιασμού δεν καταπολεμάται, πάντα θα βρίσκεται μία Ιωάννα Μπέλλα να βγει και να τα πει στην τηλεόραση, να επηρεάσει 15χρονες και να «καθησυχάσει» κακοποιημένες ότι βιώνουν κάτι φυσιολογικό.

#ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΒΙΑ #ΒΙΑΚΑΤΑΓΥΝΑΙΚΩΝ #ΓΥΝΑΙΚΑ #ΓΥΝΑΙΚΑΙΣΟΤΗΤΑ