δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ο Μακρόν υποχωρεί αλλά τα «κίτρινα γιλέκα» συνεχίζουν μαζικότερα!


Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και οι διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών της Γαλλίας, παρά τα όποια προβλήματα του, έδειξε ότι η δύναμη των πολιτών είναι εδώ και μπορεί να πετύχει νίκες.

Η κυβέρνηση Μακρόν αναγκάστηκε να αναστείλει το μέτρο για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι η αύξηση στον φόρο καυσίμων στη χώρα αναστέλλεται για τουλάχιστον έξι μήνες, υπό την πίεση των διαδηλώσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».

Συγκεκριμένα ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμα: «Πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση για να αποφύγουμε την επιδείνωσή της» και οι τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού «δεν θα αυξηθούν στη διάρκεια του χειμώνα».

Ωστόσο παρά τις δηλώσεις του ότι «κανένας φόρος δεν αξίζει να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του έθνους», οι πολιτικοί αναλυτές στις τοποθετήσεις τους τονίζουν ότι η πραγματική αιτία «ανακωχής» είναι η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών.

Και παρότι όντως η πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης αποτελεί ήδη σημαντική νίκη, οι πραγματικές προθέσεις της δεν έχουν γίνει σαφείς σχετικά με τα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων».

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αντιδράσεις από τα «κίτρινα γιλέκα» ήταν αρνητικές!

Έτσι, τα «κίτρινα γιλέκα» δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Αυτό που θέλουν να επιτύχουν, όπως επισημαίνουν δεν είναι η απλά η προσωρινή αναστολή των αυξήσεων, η οποία δεν επαρκεί και σίγουρα «δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μειωμένης αγοραστικής δύναμης του μέσου Γάλλου».

Οι διαδηλωτές τονίζουν ότι ένα βήμα από τον Μακρόν έγινε αλλά φυσικά δεν αρκεί, καθώς πρέπει να αποσύρει τα φορολογικά μέτρα με μια οριστική «ακύρωση».

Το σημαντικότερο όμως για τα «κίτρινα γιλέκα» είναι ότι το κίνημα για τους φόρους των καυσίμων, μετατράπηκε και διευρύνθηκε με τα αιτήματα Γάλλων της μεσαίας τάξης που ζητούν αλλαγή πολιτικής, αύξηση της αγοραστικής δύναμης, κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ερχόμενο Σάββατο, τα «κίτρινα γιλέκα», ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις, σε συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις, με αίτημα μια «άμεση» αύξηση των μισθών, των συντάξεων και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Η επιτυχία των κινητοποιήσεων του Σαββάτου, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η μαζικότητα, παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης, θα δείξει ότι οι διεκδικήσεις δεν σταματούν και ο λαός της Γαλλίας δεν ξεγελιέται.

Την ίδια ώρα, οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί στο μαθητικό κίνημα.

Μαθητές των λυκείων της χώρας ξεσηκώνονται ενάντια στη μεταρρύθμιση που αφορά τις τελικές εξετάσεις του «μπακαλορεά».

Αρχικά, οι κινητοποιήσεις των μαθητών δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση, όμως στην συνέχεια, εξαιτίας του γενικότερου κλίματος των κινητοποιήσεων, ισχυροποιήθηκαν και το κίνημα πια επεκτάθηκε και στα πανεπιστήμια!

Εξαντλημένοι οι μπάτσοι και πλήγμα στην οικονομία!

Οι Γάλλοι μπάτσοι δηλώνουν εξαντλημένοι από τις κινητοποιήσεις και ζητούν συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν, ενόψει νέων κινητοποιήσεων.

Ακόμα, διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσουν μία «εμπόλεμη κατάσταση», όπως αναφέρουν, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν εξαιτίας της εξάντλησής τους αδυνατούν να απαντήσουν στην βία που τους ασκούν οι πολίτες!!!

Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις των κινητοποιήσεων είναι φανερές και χαρακτηρίζονται σοβαρές ως προς το πλήγμα που κατάφεραν στην γαλλική οικονομία!

#ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ #ΓΑΛΛΙΑΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ #ΓΑΛΛΙΑ