δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ομόφωνα αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι στη δίκη των Σκουριών!


Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε ομόφωνα λόγω αμφιβολιών και τους 21 κατοίκους της Χαλκιδικής, τα οποία κατηγορούνταν για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές τον Φεβρουάριο του 2013 και βαρύτατα αδικήματα, όπως αυτά της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατασκευής εκρηκτικών υλών και της ληστείας.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου τόνισε κατά την εκφώνηση της απόφασης:

«Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων και την ακροαματική διαδικασία προκύπτουν ενδείξεις ενοχής εις βάρος των κατηγορουμένων, πλην όμως προέκυψαν περιστατικά που αντικρούουν τις ενδείξεις αυτές και δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την ενοχή τους. Απαιτείται πλήρης απόδειξη ενοχής προκειμένου να δημιουργηθεί πλήρης δικανική πεποίθηση στο δικαστήριο. Γι' αυτό τον λόγο κρίνονται όλοι αθώοι για όλες τις πράξεις».

Ακόμα, από τον εισαγγελέα της έδρας υπήρξαν αιχμές εις βάρος της ΕΛ.ΑΣ. για «έλλειψη σχεδιασμού» προκειμένου να αποφευχθεί η επίθεση, από τη στιγμή μάλιστα, που όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν «κλιμακούμενες αντιδράσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία συντάχθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και στηρίχθηκε σε ελλιπή (έως γελοία) στοιχεία.

Κάποια από αυτά ήταν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, δειγματοληπτικές λείψεις DNA και «πειστήρια» που συγκεντρώθηκαν από την περιοχή του εργοταξίου και «επεισοδιακών» εφόδων στα σπίτια κατηγορουμένων.

Η έδρα αναφέρθηκε και στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, λέγοντας προφανώς ότι αυτές δεν επαρκούν για να καταστούν ένοχοι κάποιοι κατηγορούμενοι.

Για απόλυτη δικαίωση συνηγόρων και κατηγορουμένων, έκανε λόγο ο δικηγόρος υπεράσπισης Γιώργος Κυρίτσης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι με την απόφαση «κατέρρευσε η κατασκευή μιας τρομακτικής δικογραφίας που σχηματίστηκε με προφανή σκοπό την καταστολή και την φρονηματική δίωξη, όχι κατ΄ ανάγκην των κατηγορουμένων, αλλά μίας ολόκληρης κοινωνίας που αντιτίθεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος», και συμπλήρωσε: «όπου η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεπηρέαστη λειτουργεί ως θεματοφύλακας, όχι μόνο των δικονομικών, αλλά και των ανθρωπινών δικαιωμάτων».

Αξίζει να τονιστεί, ότι η δίκη για τον «εμπρησμό του εργοταξίου», ήταν η πιο σημαντική από όλες τις δίκες που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, επειδή εναντιώθηκε στην παρουσία της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική και η έκβασή της αποτελεί μεγάλη νίκη.

Αποφάσεις από τις προηγούμενες δίκες:

  • Αθωώθηκαν 17 κάτοικοι της Ιερισσού για «επεισόδια» με την αστυνομία τον Μάρτιο του 2013. Τότε που «μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ» όπως τραγούδησαν και οι Υπεραστικοί, τότε που ολόκληρη η Ιερισσός πνίγηκε στα δακρυγόνα. Πέντε άλλοι όμως θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο τον ερχόμενο Μάρτιο.

  • Αθωώθηκαν ομόφωνα 21 κάτοικοι της Ιερισσού για τη συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο, τον Μάρτιο του 2012.

  • Καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή 4 κάτοικοι, επίσης για συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο, παρά το γεγονός ότι μάρτυρες βεβαίωσαν το δικαστήριο ότι δεν συνέβη κάτι το μεμπτό.

#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΑΠΟΝΟΜΗ #ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ #ΣΚΟΥΡΙΕΣ