δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Πρωτοβουλία μαθητών ενάντια στις εθνικιστικές καταλήψεις!


Όπως γνωρίζουμε, το τελευταίο διάστημα φασίστες έχουν μπει στα σχολεία και προσπαθούν να μολύνουν τους μαθητές, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε εθνικιστικές καταλήψεις.

Τέτοιου τύπου καταλήψεις έχουν εκδηλωθεί σε σχολεία της Κατερίνης και επεκτάθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες κ.λπ. ενώ είχε προηγηθεί η κατάληψη στο 1ο ΓΕΛ Γέρακα με πρόφαση τον θάνατο Κατσίφα.

Οι λόγοι των καταλήψεων είναι διαμαρτυρία το Μακεδονικό (τη Συμφωνία των Πρεσπών), η υπόθεση του νεκρού φασίστα Κατσίφα και η Βόρεια Ήπειρος.

Μάλιστα, στον Γέρακα οι φασίστες έγραψαν χρυσαυγίτικα συνθήματα στους τοίχους του 1ου Γενικού Λυκείου Γέρακα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση ακροδεξιών έξω από το σχολείο την ώρα που πραγματοποιούνταν η προγραμματισμένη αντιφασιστική πορεία του Σαββάτου.

Οι φασίστες «τρέχουν» τις καταλήψεις με SMS και social media

Πιο συγκεκριμένα διακινείται μήνυμα μέσω SMS, και αναφέρει τα εξής:

«Εκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ηπειρος. Μιλήστε με όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα. Δεν υπάρχει ανησυχία.»

Οι καταλήψεις δεν έχουν απασχολήσει τα μέσα στο επίπεδο που θα έπρεπε, ούτε τονίστηκε η επικινδυνότητα της εισροής των φασιστών μέσα στα σχολεία, ψαρεύοντας θύματα ανάμεσα στους ανήλικους.

Εννοείται ότι αν οι καταλήψεις γίνονταν για αντιφασιστικούς σκοπούς όπως ενάντια στο ΝΑΤΟ, διαμαρτυρία για την επικείμενη επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου ή ενάντια στην άνοδο του εθνικισμού, οι καταλήψεις θα έπαιζαν σε όλα τα δελτία πρώτη είδηση και θα βλέπαμε ακόμα γκάλοπ για το αν θα έπρεπε οι μαθητές να διαμαρτύρονται για άλλα ζητήματα πέραν της παιδείας.

Τώρα, όμως, που οι καταλήψεις είναι εθνικιστικές δεν ενοχλείται κανένας.

Και λόγω της παντελούς απουσίας οποιασδήποτε προσπάθειας αντιμετώπισης των καταλήψεων, περάσαμε στο επόμενο βήμα.

Ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κατήγγειλε "κύμα" καλεσμάτων σε καταλήψεις με πρόσχημα το Μακεδονικό, μίλησε για στοχοποίηση μαθητών και καθηγητών που αντιδρούν στις καταλήψεις και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για προσπάθειες φασιστικών ομάδων να επιβάλλουν λουκέτο σε σχολεία της βόρειας Ελλάδας.

Καταλόγισε επίσης ανοχή και σιωπή στο Υπουργείο Παιδείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Πρωτοβουλία μαθητών ενάντια στις εθνικιστικές καταλήψεις

Ευτυχώς, πλέον έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνιση τους, ομάδες αντίστασης ενάντια στους φασίστες, οι οποίες προέρχονται από τους κόλπους των εκπαιδευτικών, του γονεικού αγωνιστικού κινήματος, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές.

Έτσι, δεκάδες σχολεία της χώρας συντονίζονται ενάντια στις εθνικιστικές καταλήψεις και η Πρωτοβουλία μαθητών και σχολείων εναντία στον φασισμό /εθνικισμό έχει προβεί σε συλλογή υπογραφών και καλεί σε άμεση αντιφαστιστική δράση με ανακοίνωσή της:

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συντεταγμένη προσπάθεια φασιστικών ομάδων μέσα στα σχολεία. Συγκεκριμένα, είδαμε καταλήψεις σχολείων με εθνικιστικά και φασιστικά συνθήματα, πορείες μαθητών σε πόλεις της Β. Ελλάδας, ακόμα και στοχοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών από φασίστες.

Σα να μην έφτανε αυτό τις επόμενες μέρες έχει κυκλοφορήσει στα social media κάλεσμα για πανελλαδική μέρα καταλήψεων με ανάλογο περιεχόμενο. Καταγγέλλουμε και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια που σπέρνει το δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού στα σχολεία μας.

Η μέθοδος με την οποία διάφορες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες (μεταξύ των οποίων και η Χρυσή Αυγή) καλούν στις εθνικιστικές καταλήψεις στις 29/11 είναι η κλασική μέθοδος του παρακράτους, δηλαδή ανώνυμα και στα μουλωχτά, χωρίς ανάληψη ευθύνης. Να μη μιλήσουμε φυσικά για δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις. Θα ήταν αστείο…

Προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν αγνοί πατριώτες που νοιάζονται για το καλό μας και το καλό της χώρας . Προσπαθούν να παρουσιαστούν ως αντισυστημικοί ταυτίζοντας τους αγωνιστές και το κίνημα με την ξεπουλημένη συστημική κυβέρνηση Σύριζα. Να μην χάψουμε τα ψέματα τους πίσω από το αγνό »πατριωτισμό βρίσκεται ο επικίνδυνος εθνικισμός , το μίσος και ο φασισμός . Ο εχθρός μας είναι οι το σύστημα , η φτώχεια , η εκμετάλλευση, ο πόλεμος , ο φασισμός όχι οι γειτονικοί λαοί . Ο εχθρός μας βρίσκεται στις κυβερνήσεις , στις τράπεζες , στην Ε.Ε και όχι στους γειτονικούς λαούς . Την ίδια στιγμή που μας λένε για εθνικά θέματα εννοούν να ετοιμαστούμε να πολεμήσουμε για τα κέρδη των αφεντικών τους αντί να παλεύουμε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Οι αγωνιστές μαθητές που συμμετείχαν στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις της περασμένης περιόδου θυμούνται πως αυτοί που τώρα καλούν σε μαθητικές φασιστικές καταλήψεις και οξύνουν την εθνικιστική-φασιστική ρητορεία στα σχολεία ήταν οι ίδιοι που όταν οι μαθητές κατέβαιναν στον δρόμο για να προτάξουν το σχολείο των αναγκών τους, αδιαφορούσαν και πολλές φορές κατέστειλαν τους αγώνες μας .

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ

Πρέπει να τσακίσουμε το φασισμό! Δεν ξεχνάμε το Φύσσα, ή τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και όλα τα υπόλοιπα θύματα του φασισμού! Απέναντι σε αυτούς να παλέψουμε για την παιδεία των αναγκών μας για δουλειά με δικαιώματα, για να κοιτάμε το μέλλον μας με αισιοδοξία και όχι με ανασφάλεια.

Καλούμε όλους τους μαθητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μετατρέψουν την εθνικιστική φιέστα σε πανελλαδική μέρα πολύμορφης δράσης ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό .

Να κρεμάσουμε πανό να πραγματοποιήσουμε συμβολικές αποχές , να πάρουμε αποφάσεις καταδίκης της συγκεκριμένης δράσης μέσα από τις συνελεύσεις μας , τα 15μελή και τα 5μελή .

ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Πρωτοβουλία μαθητών και σχολείων εναντία στον φασισμό /εθνικισμό από το 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης , 1ο ΓΕΛ Καλλιθέας ,1ο ΓΕΛ Πεύκων ,1ο ΓΕΛ Πεύκης, 2ο ΓΕΛ Πεύκης, 6ο ΓΕΛ Αμαρουσίου ,1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κερατσινίου Δραπετσώνας ,1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, 2ο ΓΕΛ Θήβας, Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβάκειου Σχολής, 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας, 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 1ο γυμνάσιο Πρέβεζας, 2ο γυμνάσιο Πρέβεζας, Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 2ο ΓΕΛ Δάφνης , 5ο ΓΕΛ ζωγράφου , 2ο ΓΕΛ Χολαργού , 3ο Γυμνάσιο Γαλατσίου , 6o ΓΕΛ Ν.Ιωνίας»

Ακόμα, κατά τη συνεδρίαση του 15μελούς, στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης, μαθητές έβαλαν το ζήτημα να γίνει κατάληψη υπό το σύνθημα «Μακεδονία γη ελληνική».

Κατά την διάρκεια της συζήτησής τους, όμως, οι μαθητές κατέληξαν ότι η εν λόγω ρητορική προκαλεί μίσος και έχθρα, καλλιεργώντας παράλληλα τον αλυτρωτισμό και τη διάθεση για πολέμους.

Οι μαθητές του σχολείου τόνισαν ότι γυρνούν την πλάτη «σε όλους όσοι σπέρνουν με τη θέση τους τα παραπάνω, δηλαδή τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής καθώς και άλλων φασιστικών ομάδων»!

#ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ #ΣΧΟΛΕΙΑ #ΠΑΙΔΕΙΑ